Tags

, , ,

När jag var på Konferensen Gastronomiska Samtal så visades dokumentären: ”Den Sista Skörden” av Tina-Marie och Mikael Qwiberg mellan alla föreläsningar och middagen. Jag var så trött och alternativet att ta en vila på hotellet innan middagen kändes bättre då, dock visste jag också att dokumentären skulle visas på SVT nu i april och igår hade jag möjlighet att se den på svtplay och var då mer fokuserad.

Vilken bra, skrämmande och viktig dokumentärfilm ni har gjort Tina-Marie och Mikael!

Matjorden är sannerligen en viktig resurs för oss människor och just nu håller vi på att utarma den. De är som de säger i filmen: ”Utan jord inget liv”.

Vi gör oss beroende av kemikalieprocesser för att bruka vår matjord vilket i ett senare skede kommer att slå tillbaka mot oss. Jag tänkte berätta några saker som sades i filmen men när du har läst det tycker jag definitivt du ska titta på hela filmen för då får du hela bilden och filmen är en jätteviktig kunskapsförmedlare och vägvisare till hur vi behöver ställa om för att i framtiden kunna fortsätta producera och odla mat.

1/3 av jordens jordar är stressade och utvecklingen går inte åt rätt håll just nu. Om vi inte vänder denna trend kan vi ha förlorat merparten av våra matjordar inom en generations tid. Det som har orsakat denna stressnivån för matjorden är bland annat att vi har bedrivit monokultur i våra jordar, det innebär att vi har odlat ettåriga grödor som vi skördat. Därefter har vi plogat och rivit upp jorden för att sedan göra om samma process året efter. Det här mår inte jordarna bra av vilket var en nyhet för mig faktiskt. Matjorden och mullen mår allra bäst av grödor som är fleråriga och det gynnar också den biologiska mångfalden. Mikroorganismsystemen som bland annat består av svampar gillar inte när det plogas för då förstörs dessa system och de tar lång tid att bygga upp. Daggmaskarna som är jordens ingenjörer mår också dåligt av dessa bruksmetoder och de starka bekämpningsmedel som tillförs för att utrota skadeinsekter tar även de kål på maskar och svampar.

Växterna har en smart effekt som kallas fotosyntesen. Den binder ner kol i marken. Detta är en oerhört viktig komponent i vår klimatomställning. Det nämndes att om vi skulle kunna öka mullhalten i världens jordar med 2% så skulle vi möjligen kunna plocka ut alla växthusgaser ur atomsfären men för att nå dit har vi en lång väg att vandra som du förstår.

Trots den smarta fotosyntesen så är det faktiskt så att näringsämnen får växterna och grödorna från just jorden. Det har märkts att näringen i jordarna är sämre. Idag äter vi nämligen dubbelt så mycket frukt och grönt som vi gjorde på 70-talet men får ändå i oss mindre näring (!). Detta kan i sin tur ha att göra med att vi äter mer därför att kroppen saknar viktiga mineralämnen och signalerar då hungerskänsla. Det ger oss mer av de tomma kalorierna vilket i sin tur ofta resulterar i viktuppgång. Något som är ett stort problem i västvärlden idag. Snacka om orsak-verkan samband.

Du förstår att du måste du se denna dokumentärfilm. Du hittar direktlänk till den här och du har fram till den 22:de oktober på dig innan den plockas bort så det bör du hinna.

Dessförinnan kan du fortsätta att handla ekologisk- och närproduceradmat för där finns oftast en annan förståelse och vilja att ta hand om och bruka jorden på ett mer ansvarsfullt och riktigt sätt.