Choklad, Det Naturliga, Mat och miljö, Matdebatt

Utan palmolja, tack!

Jag tänker på när man ska beställa mat på restaurang eller i gatukök. Det är så lätt att säga ”En sådan med ketchup men utan lök tack”.

Tänk som det vore lika enkelt att plocka bort och säga nej tack till ocertifierad Palmolja som är en riktigt dålig produkt som både skadar natur och djurliv på ett fruktansvärt sätt. Den finns i så många olika produkter att det kan vara svårt för oss konsumenter att veta att vi ens bär den med oss hem i våra matkassar utan att egentligen ha valt det själva. Den finns där för att den som ett vegetabiliskt fett har bra egenskaper men också för att den är väldigt billig att framställa.

Den är dock inte billig att framställa ur ett natur och miljöperspektiv, snarare tvärtom. Stora skogsområden skövlas för att få fram denna produkt och naturvärden och djur drabbas hårt. Orangutangerna är ett sådant djur vars hem blir förstörda när denna produkt tas fram. Sedan december 2014 måste EU -anslutna länder ange vilket vegetabiliskt fett som en produkt innehåller vilket dock gör det lättare för oss konsumenter att välja bort dessa produkter. Så vänd på förpackningen och läs vad som står på innehållsförteckningen innan du köper den. Mycket av vår traditonella julchoklad innehåller tyvärr denna produkt. Så sluta upp med ”fulchoklad” och investera i bättre choklad eller gör helt enkelt ditt eget julgodis.

WWF skriver att orangutangen är utrotningshotad och det bästa du kan göra är att bli fadder. Eller gör som jag och ge bort ett fadderskap i julklapp: Fadder

Naturskyddsföreningen skriver mer om palmolja: här

Metro skriver om vilket julgodis som innehåller palmolja och det är som du kan se många produkter tyvärr: Julgodis med palmolja

Samma sak i pepparkakor tyvärr men om du inte orkar baka dina egna pepparkakor i år så har Nyåkers en pepparkaka som är fri från palmolja. Hurra säger jag, det kan du läsa mer om här .

Jag har bestämt mig för att äta julgodis utan denna olja och säger därför om julchokladen: Utan palmolja, tack!

Det här är en makalöst god chokladkaka gjord på finchoklad utan palmolja, det receptet får du längre fram!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *