Det här året kändes det extra viktigt att få till en riktig lyxsemla då det inte blir lika många kafébesök. Denna semla blev riktigt god!
Från baksinspiratören Roy Fares är själva bullen skapad och från Fredriks fika fick jag receptet till den annorlunda och goda mandelmassan. Den kombinationen skapade semlornas Rolls-Royce här hemma. Så god och mäktig att en var tillräcklig även om modellen var mindre. Hur gör man dem då undrar du? Jo, såhär:
14 Semlor Rolls- Royce
Fördeg
- 200 g mjölk [2 dl]
- 260 g vetemjöl [4 dl]
- 25 g jäst
Vetedeg
- 160 g vetemjöl [3 dl]
- 1 ägg
- 2 g salt [0,5 tsk]
- 5 g malen kardemumma [1 msk]
- 100 g smör, rumstempererat
- 85 g strösocker [1 dl]
Gör så här:
Fördeg
Värm upp mjölken till fingervarmt. Blanda sedan i det med vetemjöl och jäst och kör det i en matberedare på mellanfart tills fördegen gått ihop till en deg, låt vila i ca 15 min.
- Vetedeg
Blanda i resterande ingredienser i fördegen och kör någon minut på låg hastighet sen lite snabbare i cirka 7 minuter tills degen blivit glansig och känns elastisk. - Dela degen på 14 lika stora bitar, cirka 60 g/st. Rulla bullarna med händerna och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk till dubbel storlek i cirka 1,5-2 timmar.
- Grädda mitt i ugnen på 210 grader i ca 8-10 min, tills bullen fått en fin gyllenbrun färg.
Rostad mandelmassa till åtta semlor
Ingredienser
100 g mandlar
100 g florsocker
1 äggvita
Gör så här
1. Rosta mandlarna på 200 grader i cirka 10 minuter, rör ett par gånger under tiden.
2. Mixa nötterna till ett riktigt fint pulver.
3. Tillsätt florsocker och mixa tills det blir välblandat.
4. Knäck i äggvitan och mixa till en krämig mandelmassa, använd direkt till semlor, eller förvara i kylen upp till en vecka.