Julgodis är ett måste och varje år försöker jag satsa på några få sorter och testa något något nytt. Detta året bestämde jag mig för att göra Mozartkulor och en ny variant av knäck som jag fått till mig via ett recept i tidningen Land.
Mozartkulorna gjorde jag så här:
Jag delade ca 300 gram baknougat i 30 bitar och rullade dem till bollar
Satte in dem att stelna i kylen.
Under tiden de stelnade tog jag ca 300 gram mandelmassa och delade även den i 30 bitar. Dessa bitar tryckte jag ut till platta runda formar.
Sedan la jag de stelnade nougatbitarna på dessa platta mandelmassabitar och formade mandelmassan runt kulan. Under tiden smälte jag 150 gram mörk choklad i ett vattenbad på spisen.
Därefter doppade jag de mandelmasseklädda kulorna i den smälta chokladen och lät stelna.
När de stelnat rullade jag några av dem i kakao, några i seasalt och några fick vara naturella. Därefter la jag dem i en fin ask.
Brytknäck med havssalt var ännu enklare, så här:
Tag ditt favoritrecept på knäck oftast är det ca:
3 dl vispgrädde
3 dl ljus sirap
3 dl strösocker
60 gram smör
Låt detta koka ihop i en tjockbottnad kastrull i ca 40 min till en kolasmet. Gör kulprovet i ett vattenglas då och då för att hålla koll på konsistensen.
Häll sedan upp smeten på en bakplåtsklädd plåt och strö över havssalt.
Lägg in bakplåtspapperet i frysen och låt det stelna i ca tio minuter.
Tag ut knäcken och bryt den i bitar och lägg i en burk.
Mums mums!
Helgens och julens godis är fixat, trevlig helg!