Mat och Hälsa, Mat och miljö, Matdebatt

Matreportage från Jönköping

På rätt matplats.

Ja, så känns det faktiskt just nu. Mycket har hänt med Jönköping som stad sen vi flyttade hit för snart nio (!) år sedan. Då minns jag att Munksjön inte var något attraktivt ställe att spendera tid vid. Nu är det ett av stadens mest lysande pärlor där faktiskt många av de bästa restaurangerna är belägna.

Dessutom håller en ny stadsdel på att växa fram kring Munksjön som vi tror ska heta Munksjöstaden eller Södra Munksjön. Här kan du läsa mer om den häftiga planeringen för det området.

I måndags hade jag ett lunchmöte på den nya restaurangen VY som ligger i det lokalt kända ”vita tornet” i området. Det var en ljus och fräsch restaurang som dock kändes liten till ytan men som tydligen ska rymma 125 gäster och fullt blev det! VY hade fyra lunchrätter som vi kunde välja på, bland annat en vegetarisk rätt och en ”veckans eko”. Kul koncept tycker jag som jag hoppas de behåller! Jag provade den vegetariska rätten som bestod av sprödbakad aubergine. Det har jag aldrig ätit förut och det var riktigt gott och smakrikt. VY kändes som ett perfekt ställe för ett lunchmöte och jag kan verkligen rekommendera maten där. Längst upp har de en skybar där det kommer ges möjlighet att gå på After Work fredagar framöver som jag förstått. Se utsikten från den på bilden nedan.

Det är kul att Jönköpings restaurangutbud utvecklas så mycket på de här nio åren. Så mycket att staden till och med blir omnämnd och tipsas om i expressens resereportage.

Se här!

Lite stolt blir man allt, rätar på ryggen och tycker det är kul att man bor i en stad som vågar satsa på maten. Nu hoppas jag att restaurangerna vågar ta in mer lokal mat på menyn och att näringslivet är redo att lyfta maten i trakten ännu en nivå med ett projekt som jag håller på att ta fram!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *