Mina Vänners Mat

Mat till 17 pers

Vi hade som sagt kalas i helgen och att hålla mat till 17 personer under en helg är både utmanande och roligt. Det blev en väldigt lyckad fest och därför har jag nu tänkt dela med mig av hur vi gjorde för att få det att fungera.

Så här:

Förberedelse

Slut på tips 🙂

Skämt o sido, detta ord som är så mentalt laddat för mig. Jag vet att ju mer som är förberett desto lättare går det. Å andra sidan är jag också en spontan person som gillar att improvisera efter hand. Under dessa omständigheter kan jag dock erkänna att det första alternativet är bättre. Då kan du dessutom lättare slappna av när festen är igång. Ju mer som är förberett desto mindre beslut behöver du ta under festdagen och kan istället slappna av och socialisera med de härliga människor du omger dig med.

Vi brukar också ta hjälp av gästerna. Det har vi faktiskt alltid gjort när vi arrangerat stora fester, till och med på vårt bröllop var det så. Jag tycker det skapar en mer avslappnad stämning. Det har på något sätt gjort att våra gäster nu själva tar intiativ i köket utan att vi behöver fråga dem. Till detta kan tilläggas att vi inte är några perfektionister på något sätt, är du det ska du undvika detta tips får då blir du antagligen bara mer stressad när gästerna själva skapar en sallad som du inte alls tänkt 🙂

Några fasta saker brukar vi dock ha för att det ska känns lyckat. Jag tycker det är snyggt att få till en riktigt genomtänkt dukning men det viktigaste för oss är ändå maten. En snygg duk och fina glas gör mycket och räcker för oss. Dessutom tycker jag att det är viktigt att anpassa festen utifrån vilket tillstånd du/ni befinner er i. I år har det varit fullt fokus på att få färdigt huset (vilket inte riktigt är färdigt än) då fick vi sänka garden och bestämde oss för att till viss del ta hjälp med maten. Vi beställde väldigt goda smörgåstårtor från Lekerydskiosken. Chokladtårtorna hade vi bakat själva ihop med salladen (som gästerna gjorde på plats) och rågsurdegsbrödet. På kvällen grillade vi närproducerad korv och majs och gjorde en dessert på glass och egen plockade bär som en av gästerna hade med sig. Frukosten sedan blev en brunch med mycket frukt som vindruvor, körsbär, vattenmelon, gröt, fil, kaffe, juice och mycket annat gott som vi anser ska vara på en brunch. Innan gästerna åkte hem plockade vi fram rester till lunch samt några vegetariska pizzor vi hade i frysen från IKEA. Det gjorde succé och alla var mycket nöjda och glada!

Sammanfattningsvis säger jag därför: Utforma festen utifrån det tillstånd du /ni är i. Styr upp några saker som du/ni tycker symboliserar en lyckad fest. Sänk kraven och du; Förbered.

Har du fler tips? Skriv då gärna i kommentatorsfältet nedan.

Lycka till nu inför sommarens alla fester!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *