Choklad, Mat och miljö

Malmö Chokladfabrik – i mitt hjärta

Vid min snabbvisit till Skåne i veckan så stannade jag till på

Malmö Chokladfabrik.

Jag hade gott om tid så jag gick runt och botaniserade bland de många olika chokladkakorna och slog mig sedan ner på en stol för att invänta min tur. I butiken visades en film om hur allt startade och jag började intresserat titta på den tills en expedit vid namn Åsa kom fram och undrade om jag ville ha hjälp.

Vi började prata om choklad, hur allt startade 1888 med namnet Mazetti samt att chokladfabriken nu var tillbaks där allt startade. Vi diskuterade fairtradechoklad, vikten av kakaobönans kvalité, matens kvalité över lag samt regler, lagar, ekologiskt kontra närproducerat, offentlig upphandling med mera. När vi kom in på kakaosmör ropade Åsa snabbt på Harriet, en av guiderna på chokladfabriken och jag fick en grundläggande genomgång av hur kakaosmör utvinns. Dessutom fick jag förmånen att smaka på det, deras ljus-, mörka- samt mjölkchoklad ur chokladserien 1888. Jag köpte med mig tre chokladkakor av serien Tegel hem. Harriet berättade några roliga historier hon varit med om i sitt långa yrkesliv som chokladmakare. Vilket underbart möte med dessa två kvinnor!

De servade proffsigt kunderna som kom in och höll ändå kvar våra diskussionsämnen på något märkligt sätt. En timme senare blev jag avbruten av att min telefon ringde. Det var Anna som ville ta en kaffe och jag tittade chockad på klockan. En timme hade jag spenderat i chokladfabriken, det kändes som fem minuter!

Jag tackade för chokladen, tog några bilder och lovade att återkomma när jag provsmakat Tegelserien. Idag öppnade jag Saltstänk som är en av chokladkakorna i denna serie, den var magiskt god! Tack Åsa och Harriet för ett underbart möte i Malmö Chokladfabrik. Jag lovar att återkomma samt rekommendera detta fina ställe vidare!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *