På söndag är det första advent!
Äntligen är det dags att tända stjärnor och ljusstakar i fönstren samt att äta obegränsat med lussekatter eller saffransbullar (kärt barn har många namn). Nästan obegränsat i alla fall.
Vi fixade lussebaket och pepparkakorna redan förra helgen för att vara väl förberedda. Mitt bästa recept på lussekatter med honung kommer därför här:
Lussekatter ca 35 st
Ingredienser
1 gram saffran (två påsar)- helst rättvist odlad
1 tsk konjak gärna äppelkonjak eller liknande
150 gram smör
50 gram jäst
5 dl mjölk (3%)
1/2 tsk salt
1 1/2 dl honung
8 dl vetemjöl
4 dl dinkelmjöl
1 dl russin
2 ägg
Gör så här:
- Smält smöret i kastrullen
- Tillsätt mjölken och värm till 37 grader
- Dela jästen i en matberedare/bunke
- Häll över mjölk- och smörblandningen
- Rör ut tills jästen har löst sig
- Häll upp saffranet i en skål ihop med äppelkonjaken och låt det dra en stund
- Häll ner saffran och äppelkonjakblandningen i bunken
- Tillsätt 1 ägg, mjölet, mjölken, honungen och saltet i bunken
- Kör runt tills det blir en fast deg
- Låt jäsa med bakduk/lock på i ca 30 min -1 h
- Lägg russinen i en skål med vatten en stund
- Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord
- Sätt på ugnen på 225 grader
- Dela den i 35 delar som du sedan formar till olika lussekatter
- Lägg på en plåt och tryck i russinen
- Låt jäsa i ca 20 -30 min
- Pensla med ett uppvispat ägg
- Sätt in dem mitt i ugnen i ca 5-10 minuter (håll koll så du inte bränner dem)
- Tag ut och låt svalna.
- Ät och njut!
Glad första advent!