Tags

, , , ,

Jag måste skriva lite om plasten i vårt samhälle. Denna förpackning som från början var hyllad och faktiskt har hjälpt oss att förbättra hållbarheten markant på vissa livsmedel men som nu börjar ta över vår jord på ett väldigt negativt sätt.

Där en sjuk småhuvudval strandade utanför Sotra i Norge som inte ville tillbaka till djupare vatten och då tillslut fick avlivas. Den var utmattad och utmärglad och inne i valen hittade man 30 (!!!) plastpåsar som antagligen satt sig som en propp i systemet och gjort att valen lidit mycket sin sista tid i livet.

All plast som flyger omkring på gator och torg hamnar på ett eller annat sätt tillslut i haven och det sägs att omkring 2050 kommer vi ha mer plast i haven än vad där finns fisk! Redan idag så får en av fyra fiskar får i sig plast från haven vilket sedan vandrar vidare till oss människor när vi sedan äter fisken till middag. Det är också de små plastpartiklarna som påverkar vattnen. Sådana som avlägsnas från våra dyra hudvårdsprodukter när vi rengör vårt ansikte till dem som släpper från våra polyester/fleeceplagg när vi tvättar dem i tvättmaskinen.

MEN

Det finns hopp som den här killen som uppfunnit världens största städfarkost som ska rensa haven på plast.

Frankrike har också förbjudit plastpåsar i butiker (varför kan inte Sverige hänga på Frankrike när det handlar om bra miljöbeslut? Frankrike har ju även infört ett förbud mot butiker och restauranger att slänga mat). Sedan finns det faktiskt mycket du själv kan göra också. Som till exempel:

  • Ta med dig egna tygkassar till affären när du handlar
  • Fråga i din affär om de inte kan köpa in papperspåsar istället till frukt och grönsakerna (det har jag gjort i vår närbutik)
  • Plocka ett skärp om dagen (eller varför inte fem) är en kampanj som jag försöker leva efter när jag är ute och går. Hellre skärp i soptunnan än i naturen.
  • Hitta andra förvaringsalternativ till din överblivna mat eller när du ska frysa in. Jag kommer skriva om det längre fram.
  • Informera andra om hur dumt det är att slänga plast i naturen.
  • Rensa ut dina hudkrämer som innehåller plastpartiklar de kan heta: Acrylate crosspolymer, Nylon, Polyethylene (PE), Polymethylmethacrylat (PMMA).
    De kan även hittas i: Peeling, solkräm och smink. Läs mer om det här.

De här saker kan göra stor skillnad och som vanligt blir det störst skillnad om vi hjälps åt. Så börja med vad du kan göra redan idag.

För vem vill käka plast till middag? Inte jag i alla fall: