Tags

, , ,

Sommar, sol och jordgubbar!

Det hänger liksom ihop. Igår var vi iväg och plockade jordgubbar på Bogla självplock utanför Jönköping. Tydligen är det sista året de har jordgubbsplock. De har hållt på i 25 år och kände att de nu ville vara lediga på somrarna. Det går inte att klandra dem då du som jordgubbsodlare har jobb mellan maj och augusti, dvs. hela sommaren. Skönt för dem o synd för oss. Jag har varit så glad att vi lyckats hitta ett ställe som odlar bra jordgubbar men besprutar minimalt. Där vi plockar är det ganska mycket ogräs i raderna vilket brukar tyda på lite besprutning. Dessutom har jag ringt och pratat om just det här med besprutning och de använder minimalt. Bra tycker jag för hellre lite ogräs och renare bär. Dessutom brukar vi köpa på oss några flak ägg när vi är där. Nästa år får vi hålla ögon o öron öppna efter ett nytt jordgubbsplockarställe och önskar Rune och gänget lycka till i fortsättningen!

Plocka jordgubbar är nästan ett must do på sommaren för oss. Egentligen är det ganska jobbigt och prismässigt tror jag inte att man tjänar så mycket på det längre MEN det spelar liksom ingen roll för det är själva känslan vi vill åt. Under tiden du plockar kan du äta så mycket du orkar och dessutom väljer du bären du plockar. 10 kg blev det för oss i år och av dem fryser vi in en del till smoothies och gör Jordgubbscrush på resten. Det är få saker som är så lyxiga som att mitt i vintern plocka upp en burk Jordgubbscrush och tänka tillbaka på den varma ljumma julidagen när bären plockades. Dessutom är det toppen i gröten eller morgonfilen, det kan förgylla vilken frukost som helst.

Jordgubbscrush är verkligen easy att göra!

Så här:

Tag 1 liter rensade och sköljda bär och lägg i en matberedare

Lägg i 1 msk strösocker till hela satsen.

Det är inte för smaken utan för saken som min man säger ?

Mixa och häll upp på rena glasburkar!

Voilà, klart!

Frys in och tag upp till morgonfilen eller gröten en ruggig dag i november.

Lycka till!

image

image image