Det Naturliga

Om motivation och att ge


Vissa dagar finns inte motivationen där.

Det är som att ”att-göra-listan” ligger på bordet och blänger på en med onda ögat och känslan av att ”idag orkar jag inte göra någonting” infinner sig snabbt. Motivationen tryter och man undrar om man egentligen åstadkommit något alls under dagen.

Denna känsla drabbar alla företag, stora som små även om få skulle erkänna det. Det är egentligen ingen dålig känsla även om den kan kännas rätt jobbig när den kommer. När den infinner sig så finns det två saker att göra:

  1. Gör något helt annat en stund. Läs en bok, ta en lång promenad, ring en vän och snacka bort en timme eller spela musik tillexempel. Faktum var att jag faktiskt lyckades sätta refrängen på en av mina egna låtar just en sådan här dag när jag kände mig väldigt omotiverad (intressant det där).
  2. När du gjort dessa saker, låt säga en  halvdag, så sätter du dig ner igen och funderar på varför du arbetar med det du gör. Det är viktigt att snabbt kunna plocka fram de här nycklarna. Jag har min vision klar och den handlar om att jag vill upplysa människor om hur man kan äta klimatsmart mat. Det vill jag göra genom denna blogg, föreläsningar, filmer och genom andra medier. Varför jag vill göra det är för att jag besitter mycket kunskap inom området och vet att det finns många andra som vill ta del av det. Dessutom vill jag göra moder jord en tjänst. Visste du t.ex. att maten vi sätter på bordet står för 1/3 av klimatutsläppen (!) med produktionen inräknad?

När dessa två punkter är avklarade så går du vidare och funderar på drivkraften. Drivkraften kan vara olika saker. Min största drivkraft förutom att göra detta helt för mitt uppehälle är att kunna ge. Ge denna kunskap vidare. Förrutom detta har jag lagt till ytterligare en sak. Under förra året när flyktingkrisen slog till som värst bestämde jag mig för att skänka/ge en del av min vinst till mat och förnödenheter till människor på flykt.

Förra veckan kunde jag äntligen göra slag i saken och skänkte då ett stort tält till en familj på flykt, 20 vattendunkar och 56 näringspåsar till ett värde av 3682 kr hos UNHCR. Jag fick ett varmt tackbrev och fina kort med hjälpen jag hade bidragit med. De har jag nu satt upp på min anlagstavla så varje gång jag känner mig omotiverad så tittar jag upp på anslagstavlan och arbetar vidare.

image

Tänk att det arbetet jag gör kan vara livsavgörande för någon annan. Det är stort!

Vad du än arbetar med så är det viktigt att definiera ett vad, vem och varför? Vad gör jag? För vem och varför gör jag detta? Då är det mycket lättare att hitta tillbaka till motivationen. Kan du inte finna svaren på frågorna ovan i ditt arbete, ja då kanske det är dags att sadla om…?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *