Tags

, , ,

Mat kan komma i alla möjliga former.

Allt är inte lika visuellt snyggt men det kan vara lika gott för det. Självklart ska en tallrik se tilltalande ut men hur formen på maten egentligen ter sig spelar mindre roll. Det här blir extra tydligt just under odlingssäsongen som vi nu befinner oss i. Då är det faktiskt lite extra roligt att gräva upp en potatis som i formen mer ser ut som en gurka eller att plocka upp en morot som sitter ihop med en annan morot.

Men vad händer sen, när hösten kommer och vi går till mataffären för att handla? Då vill vi gärna köpa potatis som är rund och fin och inte har några konstiga former. Eller? Är det matbutikerna som får oss att tro det eller har vi bara vant oss vid att detta är ett faktum? Jag glömmer inte när jag för en tid sedan besökte en äppelodlare som hade olika sorteringsfack för äpplena. Detta för att butikerna efterfrågade det och i slutledet var det vi kunder som ville ha liknande storlek på frukten vi köpte! Många äpplen sorterades bort till som jag ser det ingen nytta.

EU satte måtten på de grönsaker som fick säljas tidigare, jag vet inte om de är så idag och nej jag vill inte göra som England och lämna EU men en sådan måttbestämmelse känns oerhört fel. Coop började sälja ”fula grönsaker” i oktober 2015 till ett lägre pris. Jag vet inte hur väl det har slagit ut men jag hoppas att fler butiker följer efter denna trend.

För hur klyschigt det än må låta så är det faktiskt insidan som räknas. Jag äter hellre en avlång naturlig potatis till middag än en sönderprocessad sådan.

Dessutom tycker jag att mat med konstiga former kan vara rätt vacker, som den här ojämna ugnspannkakan tillexempel:

IMG_0022