Tags

, , ,

Just nu finns det massor med energi och vitaminer i vår natur. En växt som innehåller extremt mycket av dessa är nässlan. Den innehåller så mycket som 21 aktiva näringsämnen! Den är just nu ganska lång o otymplig, den sticks och är inte speciellt vacker MEN den innehåller galet många viktiga vitaminer och mineraler som sagt.

Så mycket att Annika på örtvandringen tipsade oss om torka bladen, mala ner dem och göra ett pulver som du sedan kan ha på exempelvis morgongröten. En tsk om dagen uppfattar kroppen som mat och är ingen fara att äta. Vi har gjort en första omgång, hällt upp i en glasburk och ska snart göra ett lass till.

Nässelbladen kan även fungera när du vill avgifta kroppen från slaggprodukter. Gör en kopp te på två teskedar torkade blad och 2,5 dl varmt vatten och drick i två veckor så rensar du automatiskt ut gifter ur kroppen. Något som tangerar det Goodenoughtess skriver om. Vem vill inte ha en giftfri miljö både i och utanför kroppen? Dessutom är nässlan också väldigt ekoklok, precis som Lindas instagramkonto heter. Vi tre samarbetar denna vecka under hashtaggen #matklokt och nässlor är verkligen ett matklokt val till kvällsmaten! Gå in på deras respektive sidor här: Ekoklok och Goodenoughtess!

Har du vid denna tid tröttnat på nässelsoppan så kommer här ett supergott recept på nässelpesto:

Nässelpesto

Ut och plocka en liter färska nässlor

Förväll dem i kokhettvatten i ca två minuter

Häll av vattnet (OBS spara det som näring till dina växter) och ”krama” ur de uppkokta nässlorna.

Mixa en vitlöksklyfta med de kokta nässlorna, en halv dl pinjenötter, en dl riven parmesanost och en dl olivolja.

Smaksätt med peppar och salt!

Koka upp pasta och blanda ner den magiskt goda nässelpeston.

Toppa rätten med pumpakärnor, hackad gräslök samt salt och peppar!

Matklokt, nyttigt och supergott på en och samma gång.

Lycka till!

image