Mat och Hälsa, Mat och miljö

Den klimatsmarta midsommarmaten

Glad midsommar från landet!

Idag firades det, dansas, badas och äts midsommarmat runtom i vårt avlånga land. Bara själva ordet midsommar tycker jag är härligt. Vi är mitt i sommaren rent ljusmässigt och de långa ljusa sommarkvällarna kan få även den buttraste bulldoggen att le 🙂

Då midsommarafton alltid är på en fredag så brukar festligheterna ofta fortgå över hela helgen. Frågorna vi alla mat- och miljöälskare då ställer oss är:

  1. Hur får vi maten att räcka över hela helgen?
  2. Hur skapar vi den klimatsmarta midsommarmaten?

Det kan tyckas som två ganska basala frågeställningar men faktum är att har vi koll på dessa båda så brukar både stämning och magkänsla bli bättre. Det är inte många som känner till att maten vi äter faktiskt står för 30% av de totala utsläppen! Det är en hög siffra och därför spelar det faktiskt roll vilken mat just du väljer att ställa på midsommarbordet. Naturskyddsföreningen satte 2014 ihop en lista med åtta tips på klimatsmart midsommarmat http://www.naturskyddsforeningen.se/sveriges-natur/2014-3/atta-tips-midsommarmaten. Den är bra och håller än i dag så gå in och läs den.

Johan Rockström skriver om vikten av att väva in livsmedelsfrågan i de stora klimatförhandlingarna för att uppnå FN:s klimatmål. Här skriver han om det efter den väl genomförda EAT konferensen i Stockholm förra veckan http://supermiljobloggen.se/nyheter/2016/06/rockstrom-vi-maste-lagga-storre-fokus-pa-matfragan. Det har bland annat tillsatts en expertgrupp bestående av 20 experter inom området. Målet är att de tillsammans ska ta fram en handlingsplan för mat som är bra för klimatet utifrån den senaste tidens forskning och statistik. Hurra säger jag!

Under veckan som gått har jag haft ett samarbete tillsammans med Goodenoughtess samt Linda som driver instagramkontona Ekoklok, ekoklok_food, ekoklok_mini samt ekoklok_garden under hashtaggen #matklokt. Ett väldigt roligt samarbete där vi alla tre betonar vikten att utifrån ett klokt perspektiv välja mat som är bra både för oss och jorden. Ett perspektiv som jag hoppas Rockström och gänget väger in i den kommande handlingsplanen. Tack för veckan som gått Therese och Linda!

Nu hoppas jag du får en fortsatt fin och matklok midsommarafton och kom ihåg; den mest klimatsmarta midsommarmaten är den du äter upp och inte slänger.

Skål för det!

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *