Tags

, , ,

Vi är nu på väg hem från ”landet” som vi kallar det. 3,5 mil utanför Karlskrona ligger detta idylliska lantställe där mannens far är född och där hans farbror och farfar nu bor!

Dit brukar vi åka och fira midsommar och gjorde även så i år. Där finns en gammal såg som inte längre är i bruk, där finns hönor som värper gårdens förbrukning av ägg OCH där finns en kvarn som är igång än idag. Dammen som också ligger där driver kvarnen via två turbiner och huruvida det är högt eller lågt vatten spelar stor roll om denna process ska fungera. Turbinerna fungerar som en ”mekanisk motor” och styr en mängd andra funktioner i kvarnen vilka sedan kan göra tillexempel hela korn av vete och råg till kross eller rent vetemjöl.

Den franske kändisbagarn Sébastien Boudet har under den senaste tiden figurerat i media kring det här med att ha rent mjöl i påsen. Både vad det gäller mjölsorter men även kring vilka företag kändiskockar och bagare samarbetar med. Han anser att det är fel att utåt sett vara en kock som förespråkar naturliga, kvalitativa råvaror och sedan inleda samarbeten med företag som inte riktigt kommunicerar just det budskapet (läs McDonalds och OLW tillexempel). Jag förstår hans resonemang och tycker också att det är märkligt att sådana samarbeten kan inledas. Å andra sidan innebär kockyrket numera även ett kändisskap. Som kock bygger du ditt eget varumärke. Kan du försvara ditt samarbete med en målsättning om att du som kock vill lägga fokus på naturliga råvaror med de företag du samarbetar med så finns där en poäng anser jag. Märks det dock att det enbart är dollarsedlarna som varit i fokus tycker jag det är fel. Ofta skadar en sådan satsning faktiskt det egna varumärket mer i längden än vad det just för stunden ger. Därför anser jag att kändiskockar/bagare och även bloggare för den delen bör avväga sina samarbeten noga. Det är hur som haver rätt att Sébastien uppmärksammar frågan även om den är mycket känslig.

Tillbaka till mjölet då.

Den pigge snart 90-årige mjölnaren 3,5 mil utanför Karlskrona tillsätter inga konstigheter och tillsatser i sitt mjöl. De hela kornen rensas, sammals, siktas och packas i papperspåsar. De vägs, markeras och säljs direkt från kvarnen till trogna kunder. Tyvärr har de trogna kunderna minskat med åren. Nu är det mest hönsfoder och foder till hästar som byborna åker ut för att köpa. Jag tycker det är synd eftersom mjölets funktion har väldigt stor betydelse i bakningen. Så stor att jag har bestämt mig för att i höst lära mig mer om just mjöl och mjölsorter!

Idag har jag fått mig en första lektion i hur en kvarn fungerar och bland annat om hur graham, rågsikt och vetemjöl framställs. Väldigt intressant! Dessutom har jag fått mig en ny förebild. Mjölnaren är en person som jobbat hårt i sina dar och som fortfarande idag är igång och ”jobbar” innan sju varje morgon (!). Jag är stolt om jag orkar pallra mig upp ur sängen innan klockan sju på morgonkvisten. Kontentan av snacket mynnade dock ut i att hårt jobb lönar sig och då kan det ju inte spela någon roll om det sker kl. 21.00 på kvällen eller kl. 07.00 på morgonkvisten 🙂

Ett väldigt bra samtal med en person som definitiv har rent mjöl i påsen minsann!

 

IMG_9899-2