Tags

, , , , ,

En av de bästa sakerna med sommaren är all mat man helt plötsligt äter ute. Skiner solen känns det nästan konstigt att sitta inne o spisa. Dessutom är vår natur som ett helt smörgåsbord just nu. Jag har tipsat er om Maskrosblad som sallad, Kirskål och Nässlor. Idag kommer det ett tips som handlar om fisken i våra insjövatten. En fisk som är delikat att grilla är aborren! Gädda är en annan insjöfisk som inte är en personlig favorit men med vitlök, smör och vittvin i ugnen så blir även denna god att äta.

Känslan av att fiska i en sjö nära dig, ta upp fisken, rensa och sedan tillaga över öppen eld eller på en grill är verkligen sommar för mig. Jag tycker man får ett helt annat synsätt på maten och råvaran i sig när man är med från upptagande till tillagning och provsmakning. Det går liksom inte att slänga i sig en uppfiskad aborre hur som helst. Jag pratade en gång med en kock som drev en restaurang i Åretrakten där allt var närproducerat, från renköttet till lingonen i sylten. Då gällde det att behandla varje råvara med stor värdighet och respekt. Det fanns liksom ingen möjlighet att springa ner till affären och köpa nytt om tillagning hade gått fel.

Jag tror det är sunt att vi alla ger oss ut i naturen emellanåt och ser och är med om transporten från ”jord till bord” som Lantmännen så käckt uttrycker sig. Kanske kan vi då njuta mer av maten vi äter och sätta kvalité före kvantitet. Å kanske kan vi förstå att det inte behövs tillsättas så mycket konstigheter för att få smak på Den Naturliga Maten. En nyfångad abbore som grillas med lite salt o peppar är en helt underbar rätt!

Testa själv vet’ja! Kom ihåg att kolla fiskeregler i just din sjö innan du börjar o du; behandla råvaran d.v.s aborren i detta fall med respekt. Låt den absolut inte ligga o självdö.

Lycka till!

image image image