För några veckor sedan var jag på en föreläsning med Art Director Katrin Bååth http://katrinb.se som föreläste om sociala medier via Nyföretagarcentrum i Jönköping. Där träffade jag även Therese och Linda.

Therese som i grunden är kemist med inriktning mot miljö föreläser om hur vi kan giftminimera våra hem från skadliga kemikalier. Dessutom arbetar hon med licensiering av kemikaliekloka förskolor! Ett viktigt arbete då små barn är extra känsliga för skadliga kemikalier. Tummen upp för dig Therese, vilket bra arbete du gör! Besök hennes blogg GoodenoughTess och lär dig mer om hur du undviker skadliga kemikalier i hemmet. Arbetar du inom förskolevärlden och din förskola inte är licensierad enligt denna modell än så ska du definitivt gå in och läsa mer här!

Linda är en kvinna som med sina fyra olika instagramkonton fokuserar på ekoklokt. Hon är en otrolig inspiratör och upplyser om hur du kan tänka ekoklokt/naturligt både inom mat, trädgård, och kläder. Hon tar fantastiska bilder inom dessa områden, följer du inte henne redan så gå in på instagram och gör det under ekoklok, ekoklok_food, ekoklok_garden eller ekoklok_mini!

Vi tre började spontanprata efter föreläsningen och insåg snabbt att vi alla hade samma grundfilosofi inom det här med naturligt, eko och giftfritt. Vi vill upplysa om hur du enkelt kan rensa ut och undvika skadliga ämnen i maten, hemmet och miljön utan att bli ”överhetsig” som min son så smart uttrycker sig.

I veckan samarbetar vi därför kring hashtaggen #matklokt. Både i bloggar och på instagram. Ett roligt och spännande samarbete!

Matklokt är ett bra ord. För mig ligger det nära ordet sunt förnuft och sunt förnuft rimmar bra med kvalité vilket jag ofta skriver om på denna blogg. Kvalité istället för kvantitet är en bra slogan att ha med sig när du går in i mataffären. Det är sedan länge känt att vi slänger alldeles för mycket mat. Vi kan tillexempel läsa i gårdagens DN att svenska hushåll slänger i genomsnitt 35% av den mat vi köper med oss hem (!). FN har i sina globala utvecklingsmål därför bestämt att matsvinnet ska halverats i butik och konsumentled till år 2030.

År 2030 känns väldigt långt bort och det finns en massa smarta saker du själv kan göra innan dess. En av dem är att ha en middagsplan för kommande vecka. Det kan låta tråkigt men faktum är att du sparar både matsvinn, pengar och tankeverksamhet genom detta. Vi är en familj som gillar att vara spontana men en matrutin vi har som fungerat bra är att på söndagskvällen bläddra i kokböcker och fundera ut/planera tre middagar som vi tillagar under veckan. Till dem skriver vi en inköpslista och den kompletterar vi sedan med basvaror som mjölk, fil, frukt med mera. Minst tre kvällar i veckan äter vi därför goda och välplanerade middagar. Resten av dagarna blir det ofta något enkelt som gröt, fil, rester eller en omelett (som för övrigt är min bästa göra-upp-rester-rätt).

Vi slänger därav minimalt med mat, det kallar jag #matklokt!

Testa du med, veckan har precis börjat!

Lycka till!

Vi önskar dig en fin matklok vecka! Linda och Therese här närmast i bild och jag längst bak till vänster. Kom ihåg att hålla koll på våra sidor/instagramflöden för fler matkloka tips under veckan!

IMG_3307