Mat och miljö, Närproducerat

Ett Småländskt Knytkalas

I måndags träffades vi på Vandalorum i Värnamo och hade ett lyckat Småländskt Knytkalas. Först berättade vi koordinatorer om vad Regional Matkultur Småland är för något (det vill säga ett nätverk för att lyfta den småländska maten, väldigt kort sammanfattat), sedan tog Lena på Ebbarps Norrgård över och berättade bland annat om deras resa med att få sitt lokala kött till Jönköpings restaurangliv, efter det berättade Mikael Bergkvist om konceptet Redig mat från trakten som är en modell för att få in mer småländsk mat i ICA-butikerna.

Därefter var det fika och sedan började en business to businessmässa där deltagarna fick möjlighet att berätta och visa sina lokala produkter för restauranger, offentliga kök, hotell och konferensanläggningar. Där fanns alltifrån rapsolja, till kombucha, till viltkorv, honung och öl med mera.

Det blev mycket snack och timmen som var avsatt till själva business to businessmässan gick väldigt fort då det knöts kontakter och nya samarbeten uppstod. Jag tror det är viktigt för lokalproducenter att träffas då och då och dela erfarenheter med varandra. Ett Småländskt Knytkalas kan verkligen vara en bra modell för det!

Kul också att Värnamo Nyheter kom och uppmärksammade detta:

https://www.vn.se/article/50-lokala-matproducenter-kampar-for-att-na-ut-i-konkurrensen/

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *