Tags

, , ,

Snön vräker ner utanför fönstret och aldrig har väl längtan efter våren varit större. Under tiden vi uthärdar detta aprilväder får vi glädjas åt att det faktiskt våras för nässlorna. De är faktiskt bäst just nu när de späda skotten precis kommit upp. De bränns inte och är mycket lättare att hantera än när de vuxit sig stora.

Nässelsoppa är något av de nyttigaste du kan äta. Växten är full av vitamin A och C samt många andra viktiga mineraler. Dessutom tycker jag att nässelsoppa är något av det godaste du kan äta så här på vårpremiären.

Gör så här:

Plocka ca 2 l nässlor

Skölj dem och skär bort kraftiga stammar om du fått med det

Förväll (betyder förkoka) dem i ca 5 minuter i en liter vatten med en aning salt

Sila nässlorna men spara vattnet

Smält ca 1 msk smör i en kastrull och rör ut med 3 msk vetemjöl

Häll sedan över nässelspadet samt ytterligare en halv liter vatten

Smula ner två ekologiska grönsaksbuljongtärningar och låt koka upp

Hacka de förvällda nässlorna fint och häll ner dem i soppan tillsammans med 1 dl vispgrädde och koka upp.

Servera soppan rykande varm ihop med ett kokt ägg, gräslök samt ett gott bröd.

Voíla, bättre snabbmat får du minsann leta efter!