Det Naturliga, Mat och miljö

Ett skräp om dagen

Naturen är vacker, skräp i naturen är inte vackert!

Redan 2001 hade Håll Sverige Rent en kampanj och tävling mellan kommuner. Tävlingen gick ut på att medborgare fick anmäla sig till tävlingen och sedan ut och plocka skärp. Den kommun som hade flest skärpplockande medlemmar vann tävlingen. Både kungen och en del andra kändisar hakade på kampanjen.

Detta var 15 år sedan och trots att jag också varit en skärpplockande individ sedan länge upplever jag och många med mig att det sorgligt nog finns mer skräp i naturen idag än för 15 år sedan. Det finns inga klara siffror som visar på att det är så men med de trender vi har idag med mycket uteätande och take away så är det högst sannolikt att det faktiskt är så enligt Håll Sverige Rent.

Jag ser tyvärr mycket skräp längs vägkanten nu när jag cyklar. Vid varje tur försöker jag stanna och plocka upp något som jag sedan slänger i närmsta soptunna. Ibland känns det så meningslöst. Känslan att jag skulle behöva en stor svart sopsäck för att plocka upp allt infinner sig ofta men så försöker jag tänka att just det skräpet jag tar försvinner ju faktiskt och kan vi vara fler som hjälps åt så försvinner mer. Så blev jag också väldigt glad en dag när jag cyklade från stan och möttes av en föreningen med stora sopsäckar och skräpplockare i händerna. Hurra! Tummen upp gjorde jag till dem och de log tillbaka när jag cyklade förbi. Fler sådan intiativ för handen på hjärtat, det handlar ju faktiskt om att vi från början ska lära oss att slänga skärpet i papperskorgen istället för i naturen. Det tror jag man kan lära sig om man själv får gå och plocka upp det istället för att lägga den tiden på att lira fotboll eller något annat som föreningen egentligen sysslar med.

Det finns en teori som heter Broken windows theory som lanserades på 80-talet och bygger på att i områden med mycket skärp ökar risken för mer nedskräpning som sedan kan leda till högre kriminalitet. För mig personligen handlar det inte i första hand om att det ser fult ut (även om det gör det) utan mer om alla de djur och växter som kan ta skada av skräpet. Jag vet inte hur många kor som till exempel årligen dör av att de tuggat i sig rester av söndriga öl och läskburkar som slängts in i hagarna, eller hur många igelkottar som fastnat i take away glassförpackningar som ligger slängda längs vägkanten. Dessutom frigörs gifter från förpackningarna när de ligger slängda i naturen.

Så sluta slänga skräp i naturen och häng med i kampanjen med att plocka ett skräp om dagen, tillsammans kan vi göra skillnad!

Hej o hå, det var allt från moraltanten denna onsdag!

IMG_8955

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *