Det finns så många goda grönsaker att syra. Börjar du nu så har du färdigsyrade grönsaker att sätta på julbordet i jul.
Jag brukar variera mig rätt friskt i vilka grönsaker jag syrar men en favorit som jag ofta återkommer till och som är väldigt god är syrade morötter med dill. Om det är svårt att få tag i närproducerad svensk dill just nu (vilket det oftast kan vara) så kan du ta fryst dill men lägga då på mer dill för smakens skull är min erfarenhet.
Så här gör du syrade dillmorötter:
Ingredienser
1 kg morötter
1 dl dill
15 gram salt (utan jod)
Gör så här:
- Skala morötterna
- Riv dem grovt på ett rivjärn
- Lägg dem i en bunke och häll över saltet
- Skölj och hacka dillen grovt
- Blanda ihop allt
- Låt det stå i ca 15 minuter och se till att vätska bildas
- Tryck sedan ner det i en ren glasburk med tätslutande lock
- Se till att vätskan är över morötterna och dillen så att det inte möglar (jag brukar hjälpa till att trycka ihop det tätt med en mortel)
- Lägg rena vitkålsblad överst med en tyngd som håller det nere alternativt fyll en plastpåse med vatten och lägg över så att morötterna får ett jämnt tryck över sig.
- Låt stå i rumstemperatur med en påse över i minst 5 dagar, puffa burken (det vill säga öppna burken minst en gång om dagen under dessa dagar och kontrollera att det luktar friskt av syrningen)
- Ställ ner burken i jordkällaren eller annat svalare utrymme
- Låt den stå där i 1- 3 veckor
- Ställ den sedan i kylen i några veckor till för mer smak
- Duka fram till julbordet och fortsätt förvara den i kylen när du väl öppnat den.
Lycka till!
Tack för den här artikeln. Jag gillar verkligen din synpunkt.
Det var kul att höra!