I Naturen, Svamp, Vilt

Svampskolan del 2- Trattkantareller

För någon vecka sedan gick jag igenom vad man ska tänka på när man letar efter Karl-Johan svamp. Idag fortsätter svampskolan med del två och jag tänkte denna gång lyfta Trattkantareller.

Trattakantareller är en svamp jag känner mig en aning dubbel inför. Den är otroligt god men jag vill helst plocka svampar som du i princip inte kan förväxla med andra giftiga svampar. Trattkantareller är tyvärr inte en sådan svamp MEN den svamp du kan förväxla den med som är giftig heter Toppig Giftskivling. Den är dock så olik i utseendet att det ska väldigt mycket till för att denna förväxling ska kunna ske. Dessutom ska du idag få tips på hur du gör för att minimera den risken ytterligare.

Varför undviker man inte bara denna svamp då? Därför att den är så otroligt god i soppor och såser.

Här kommer en beskrivning av Trattkantareller som är bra att känna till när du ger dig ut på tur efter denna svamp, texten är hämtad från Svamguiden:

”Beskrivning

• Hatt tunn, navlad till trattformad, ovansidan är gulbrun till brunsvart.
• Hattens undersida har gula till gråa grenade åsar som löper ner på foten.
• Fot ihålig, brungul till gul.

Vanlig i mossig barrskog över hela landet. Ibland stöter man på trattkantareller som saknar ett färgpigment, de uppträder då i en helgul form.

Förväxlingssvampar

Rödgul trumpetsvamp – saknar tydliga åsar, är snarare mer “rynkig” under hatten, läcker matsvamp.
Slemmurkling – geléaktig svamp som saknar åsar, oätlig.
Gullnavling – påminner uppifrån mycket om trattkantarell, men växer på murken ved och har glesa vaxartade skivor.
Grå kantarell – påminner om trattkantarell men är gråsvart, växer med ek, ätlig.

Det finns inga giftsvampar i Sverige som liknar trattkantarell. Trots detta förekommer rapporter om människor som av misstag fått med sig toppig giftspindling när de varit ute för att plocka trattkantareller.

Toppig giftspindling – Dödligt giftig. Växer i liknande miljö som trattkantarell, men är så annorlunda till utseendet att de båda arterna bara kan förväxlas genom ren slarv.”

Det är ingen höjdare att få med sig en toppig giftspindling hem som du förstår när du läser texten ovan och faktum är att det kan smyga in sig en o annan sådan svamp i det ”hav” av Trattkantarreller som du ofta stöter på när du väl hittar dem. Därför är det oerhört viktigt att du vid rensningen av trattkantarellerna går igenom dem en o en för att försäkra dig om att en förväxling ej sker. Det är tre saker jag brukar titta efter när jag rensar mina trattisar o det är följande:

1. Att de har en grop i sin gulbruna/ brunsvartahatt och INTE en topp.

2. Att de har en gulaktig fot som jag delar på för att se att den är ihålig.

3. Att undersidan av hatten har gul/grå grenade åsar.

Om du gör denna undersökning på varje svamp du plockat och är närvarande när du gör det ska det i princip inte gå att förväxla den med någon annan svamp.

Mitt favoritrecept med Trattkantareller är Trattkantarellsoppa! Recept på det kommer längre fram.

Lycka till med plockandet av Trattkantareller! Det finns mängder av dem i skogarna i år. Ha med dig mina tre igenkänningstids ovan och som vanligt gäller grundregeln i svampskogen: Är du osäker så låt svampen vara istället för att plocka den.

Go tur!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *