Fika, Kakor

Kanelbullensdag!

Hej på er!

Idag är det ingen vanlig dag, idag är det Kanelbullensdag, Hurra!

Vi svenskar fullkomligt älskar denna bulle och jag tror faktiskt inte jag har träffat någon som inte har en relation till den.

Vad är det som gör den så speciell då? Kanske är det för att vi är det fikaälskande folket eller kanske är det kombinationen av en nybakt bulle med kanel och socker som gör den så speciell. Kanske är det för att den lyfter upp oss lite när höstmörkret nu börjar tränga sig på eller kanske är det helt enkelt bara så att den är så otroligt god?

Många frågor, få svar. Jag tror att var o en av oss har sin egen förklaring. Jag minns tillbaka till min barndom de gånger jag kom hem från skolan och mamma hade bakat kanelbullar. Det hörde inte till vanligheterna och att då få avnjuta en sådan med ett glas mjölk var en riktigt lyx.

Idag finns det en mängd varianter på fyllningen i kanelbullen så som mandelmassa, saffran eller choklad. Min favorit är dock fortfarande den traditonella med kanel, socker och smör.

Däremot är jag inte främmande för att testa nya kombinationer eller att göra den på ett helt nytt sätt. Det gjorde jag i år. Som ammande småbarnsmamma är sannerligen tiden begränsad. Baka kanelbullar tar tid, vilket det ska göra. I år testade jag dock att göra en ny variant i min nu ständiga perfekta föjeslagare: Mixern!

Mixern använder jag i stort sett varje dag nu och den gör mig sällan besviken. Mina ”bakprojekt” går på ett nix och dessutom kan jag lätt göra dem lite nyttigare med en bas på havregryn, mandlar och dadlar istället för vitt raffinerat socker. Det behövs nu när det blir fler fikor än vanligt.

Jag fick till mig ett recept på Rå kanelbullar d.v.s. sådana du kan göra i mixern och tro mig; De blev så goda! Lite mer att tugga på men smaken var sannerligen lik. I receptet stod det också att man kunde känna av den krämiga smaken som finns i nybakta bullar, jag var kritisk men det stämde faktiskt!

Det går inte att äta fem på raken som jag lätt kan göra med vanliga bullar. Detta eftersom raw kanelbullarna är väldigt mäktiga. Dessutom är det nyttigare, jag tycker dock inte att man ska väga in nyttighet på kanelbullens dag men visst kan det vara en bonus om de är lite bättre för kroppen och fortfarande goda.

Receptet hittade jag här

Då jag gjort min egen variant på detta recept kommer här min variant:

Raw Kanelbullar

ca 10-12 st

Degen:

4 dl havregryn

1 tsk kardemumma

1/2 tsk vaniljpulver

En nypa flingsalt

1/2 msk kanel

8 urkärnade dadlar

1 msk kokosolja

2 msk vatten

Fyllning:

1 dl müsli (med russin i, jag tog Visingsö müsli)

1,5 msk kokosolja

8 urkärnade dadlar

1/2 dl vatten

En nypa flingsalt

Gör så här:

Mixa ihop degen och tryck ut den/kavla ut mellan två bakplåtspapper till ett tunt lager. Mixa sedan fyllningen och bre på den med en slickepott. Rulla ihop kakan som en rulltårta och ställ in i kylen i ca en timme så det stelnar.

Tag ut den och låt stå framme några minuter innan du skär upp den. Dela rullen i ca 10-12 bullbitar. Lägg upp dem på ett fat och servera genast, gärna med en kopp kaffe, te eller varför inte ett glas mjölk till?

Goda o något nyttigare ”kanelbullar” är nu skapade.

Lycka till o Glad Kanelbullens dag!

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *