I Naturen, Kakor

Morotskakan från landet

Hej på er!

Nu är jag tillbaka, hoppas ni uppskattat gästbloggaren. Det har jag gjort och hans kunskap om bröd samt mjöl är långt över mina märkte jag. Han lär komma tillbaka men nu kör jag på ett tag.

Oktobermånad har varit oerhört intensiv med många roligheter som hade samlats på hög. Visst är det är kul med roligheter MEN den här viktiga pausen måste jag också ha. Den har jag planerat in mer av nu i november. Därför är jag väldigt glad att det är just november månad nu. Den månad som jag annars brukar ha rätt svårt för (har till och med skrivit en sång om hur svår den är:) men nu tar jag alltså emot den med öppna armar.

Vad passar då bättre när man ska ta det lugnt och gå ner i varv? Jo, kaffe eller te i soffan med tända ljus för en själv, familjen eller vännerna. Till det behöver du addera en bit kaka anser jag. Ännu bättre blir det om kakan producerats på morötter från det egna trädgårdslandet och ägg från hönsen. Jag deltog i höstens Klimatvecka som var för någon vecka sedan och där lyftes att vi i Sverige är självförsörjande på just morötter, socker och spannmål (det är också det enda vi är helt självförsörjande på tyvärr). Av det kan du alltså skapa en närproducerad klassiskt god Morotskaka!

Så här jag gör jag min bästa Morotskaka. Håll till godo:

Höstens godaste morotskaka

Ingredienser:

1 dl Muscovadorörsocker och 1-2 dl strösocker

3 ägg (gärna från egna frigående höns eller grannens next door 🙂

1 dl dinkelmjöl

2 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

1 gnutta vaniljpulver

1 1/2 tsk malen kanel

1 tsk malen kardemumma

1 tsk malen ingefära

1 nypa salt

1 1/2 dl rapsolja

4 1/2 dl rårivna morötter

Frosting

1-3 dl florsocker (beroende på hur söt du vill ha den)

50-60 gram mjukt smör

1 gnutta vaniljpulver eko fairtrade

100 gram piladelphiaost

Skal från en ekolime

Alternativ frosting

3 dl yoghurt (låt yoghurten rinna av först)

1 dl florsocker

Rivet skal från en lime

Gör så här:

  • Blanda alla torra ingredienser för sig
  • Sätt på ugnen på 150 grader
  • Vispa ägg och socker pösigt
  • Tillsätt olja och morötter
  • Häll ner i en rund smörad och bröad form (ca 24 cm)
  • Grädda mitt i ugnen max 50 min (du kan prova konsistens med en sticka)
  • Låt kakan svalna

Bred sedan på frostingen på kakan och dekorera med morotsbitar. Jag tog halva kakan med yoghurtfrosting och halva med philadelphiaostfrostingen och lät gästerna tycka till.

Trevligt, gott och perfekt nu till Allhelgonahelgen!

Ha en fin och lugn helg allihop.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *