Tags

, , ,

Surdegsfrallor – recept

Dags att avsluta min sejour som gästbloggare på Den Naturliga Maten. Värst vad tiden går! Och bröd blev det visst för hela slanten…Vad passar då bättre än att avsluta med ett recept på surdegsfrallor som är starkt influerade från min surdegsmentor Romy i Jönköpingstrakten. Jag fick en tvådagarskurs av min kära fru i julklapp för ett antal år sedan där Romy då var head coach. Även om jag bakat surdeg i säkert 10 år, till och från, så bidrog den kursen till ett än mer ökat intresse att fördjupa mig mer i brödets härligheter.

Surdegsfrallor (20 st)

Dag 1

Ta ut ca 0,5 dl surdeg från burken i kylen på morgonen och blanda ut de med 1/2 dl mjöl (jag kör bra rågmjöl) och drygt 0,5 dl ljummet vatten. Låt stå framme under plastfolie. När du kommer hem från jobbet så blanda ut det med ytterligare samma mängd mjöl och vatten. På med plastfolie. Ibland tar jag ut 1 dl surdeg på morgonen och blandar med 0,5 dl mjöl och 0,5 dl ljummet vatten och sen får det stå till kvällen ute i rumstemp. Det ska bli ca 2 dl surdeg på kvällen så det är kul ibland att testa lite olika tillvägagångssätt. Målet är att aktivera surdegen så att det jäser bra på kvällen när man ska baka.

På kvällen blandar du ihop surdegsröran (som nu bör vara bubblig och fin) tillsammans med:

37 g salt
100 g rågmjöl
1 liter 40 gradigt vatten
1300 g vetemjöl special (testa att ta lite mindre här ibland för att se skillnaden. En kladdig deg är en utmaning att hantera men den blir lite annorlunda som färdigt bröd. Brukar bli saftigare.)

Låt stå i 60 min (autolys! Se tidigare blogginlägg för mer info) under bakduk.

Nu är det dags att vika/stretcha degen. ”Geggan” till deg har nu blivit elastisk och då drar du degen från en sidan och in mot mitten. Gör det ett varv i bunken.

Låt vila i 30 min till i bunken.

Häll ner degen i en lätt inoljad bunke och vik in degen från två håll mot mitt och vänd den upp och ner. In med den i kylen med platsfolie/lock över.

Dag 2

Sätt ugnen på 230-250 grader. Jag brukar själv testa lite olika för att se vad skillnaden blir. Ta ut degen och dela upp i mindre bitar så att varje fralla väger dryga 100g. Inte jättenoga… På med lite frön om man vill det (solros, pumpa etc). In i ugnen och spraya in massor med vatten med en blomspruta. Fint lyft i ugnen och brödet får en härlig skorpa. Sänk till 200 grader efter 12 min och öppna ugnsluckan lite för att släppa ut ångan. Sen får brödet gräddas färdigt. 97 grader i innertemperatur.

Detta är otroligt gott bröd och just frallor är väldigt praktiskt!

Annars blir det en del surdegsrågbröd här hemma och ibland även surdegspizza. Jag tänkte jag skulle få till några bra hamburger- och korvbröd gjorda på surdeg framöver. Jag får se om man får möjlighet att återkomma och dela med mig om detta i framtiden 😊. Tack för ordet!

/Kim