Bröd, Mat och Hälsa

En sur deg

Jag har nyligen bakat ett nytt rågbröd ur en bok som handlar om nordisk kost.

Det tog tre dagar att göra och surdegen som man skulle blanda hade mjölk (!) som grund. Jag har aldrig tidigare haft mjölk i min surdegsgrund.

I receptet stod det också att temperaturen var oerhört viktigt för att degen skulle ta fart. Mellan 25-30 grader behövde degen och jag gick runt med vår temperaturmätare i huset för att hitta det optimala stället. Jag hamnade nere i tvättstugan på vår värmepump. Den skulle stå i två dagar och dag två hade jag faktiskt glömt bort den. Däremot hade vi en fruktansvärd dålig lukt i huset.

Vi tvättade upp löparkläder och jag körde citronsyra i tvättmaskinen men det hjälpte inte. När jag sedan tog upp surdegen i köket så tänkte jag inte så mycket mer på detta mer än att det började lukta riktigt illa i köket. Vi slängde sopor och skräp och kom tillslut fram till att det måste vara en död mus som låg i väggen för vi hittade inte källan. Tills vi öppnade burken med surdegen!

Jag har nog aldrig känt en sådan lukt av en surdeg tidigare. Min första tanke var att slänga allt i soporna men när jag tittade ner på den så såg den riktigt fin ut. Jag hällde över den i en annan bunke och blandade med mer mjöl och vi lyckades sova i denna os en natt. Dag två var jag fortfarande tveksam men när jag hällde över den i en annan skål så var konsistensen riktigt fin och glutentrådarna var sega och trådiga som de skulle vara. Jag bakade ut brödet och sa att vi får slänga det om det smakar för surt men faktum var att lukten blev mindre och mindre för varje steg jag gjorde.

När brödet kom ur ugnen luktade det riktigt gott. Dock blev det en aning döbakat, antagligen för att jag hade blötlagda rådkärnor istället för rågkross i. Jag hade nog inte fått ut tillräckligt med vatten från kärnorna MEN smaken, den var jättegod!

Så i detta inlägg kan jag verkligen skriva att jag bakade ett riktigt gott bröd på en sur deg och inte en surdeg 🙂 Är det någon annan som har erfarenhet av mjölk i surdegen? Jag läste någonstans att det var vanligt på 1800-talet men har inte sett mer om det sedan. Någon annan som vet mer?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *