Tags

, , ,

Halloj!

Kim här igen:

En surdeg är precis som det låter en sur deg. En vanlig deg på bara mjöl och vatten är svagt basisk men när man får in en surdegskultur sjunker ph-värdet ordentligt och det är faktiskt mjölksyrebakterier som gör jobbet. Jag är väldigt glad i bröd! Vem har inte hetsätit polarbröd, lingongrova (när man tror man är nyttig) eller rostmackor. Dock finns ett problem som uppstår när man börjar läsa och intressera sig för saker…man blir MEDVETEN! Det man inte vet har man inte ont av säger man ju. Tyvärr kan det vara så att ”Det onda” kanske bara kommer liiite senare.

Min surdegskarriär började egentligen för många år sedan. Då införskaffades jäskorgar, plastbackar, köksvåg etc. Då var det mer gott och en kul grej än att jag insåg de riktiga fördelarna med surdegsbröd. Nu däremot inser man att det är mycket mer än enbart gott utan också nyttigt, framför allt otroligt mycket nyttigare än vanligt bröd (mycket av det som kan inhandlas i matbutiker är direkt olämpligt som föda).

Varför är surdeg så nyttigt då? Framför allt två aspekter i surdegsbaket: TID och BAKTERIER. Det tar tid att baka surdegsbröd. Eller egentligen själva jäsningen tar tid. Det är under denna tid som surdegen utvecklar sig och gör näringsämnena ”tillgängliga” för våra kroppar att ta upp. Det blir som en extra förmage som fixar biffen (eller degen). Vanligt bröd, framförallt vetebröd, består av gluten. Gluten tas upp snabbt av blodet och bidrar till insulinpåslag och små inflammationer i kroppen. Det som händer i en surdeg när den jäser är att bakterierna bryter ner en stor del av glutenet så att våra kroppar inte behöver ägna sig åt detta. Det blir ett långsammare och jämnare upptag vilket besparar kroppen från de stora svängningarna. Det finns många fall av glutenkänsliga som inte klarar av att äta vanligt bröd men surdegsbröd går alldeles utmärkt. Ett tillägg här är att allt som det står surdeg på är inte nyttigt! Det här är nåt jag inte riktigt gillar. I många matbutiker står det att det finns surdeg i brödet och att det då säljs som ett hälsosamt bröd. Det är långt ifrån sanningen. Det är högst troligen bröd bakat på jäst med tillsatt surdeg. Det innebär att hälsofördelarna är så gott som borta. God smak kan man möjligen uppnå. Som nämnt ovan är det tiden som ger hälsovinsten. Det hindrar inte producenter att tjäna pengar på hypen kring surdeg men kan inte låta bli att jäsa degen på jäst vilket gör att hälsofördelarna går förlorade.

Istället för att ägna mig åt att försöka få surdegen att överleva i kylen mellan de mer sällan återkommande surdegsbaken så bestämde jag mig för att baka surdeg varje vecka så att vi skulle slippa köpa vanligt ”bös” till bröd. Så 1-2 ggr per vecka blir det surdegsbak vilket gör att den stackars surdegen inte glöms bort i kylen och luktar ättika efter någon vecka. Det är säkert styvt ett halvår nu utan köpebröd i huset, korv- och hamburgerbröd undantaget. Nästa steg blir att få till egna hamburgerbröd på surdeg känner jag spontant. Det får kanske bli ett experiment längre fram…

Det finns så otroligt mycket mer att nämna i ett surdegstema. Jag får se lite vad som händer nästa vecka om vi ska lämna bröd för en stund och pratar om annat. Har mina funderingar men får se om jag kan hålla mig från brödet.

Här kommer en brödsort som figurerar mest här hemma. Surdegsfrallor på vete.

På återseende om en vecka! Kan kanske bli lite mer bröd ändå….fast lite nördigare.

Jo förresten. En surdeg startar ni bl.a. så här:

Dag 1: En (ren) glasburk med lock. I med 1 dl ljummet vatten, 0,5 dl rågmjöl och 0,5 dl vetemjöl (bra ekologiskt mjöl är viktigt). Rör runt och låt stå i rumstemp (gärna lite varmare) med locket på glänt.

Dag 2: Tillsätt samma sak dag 2 som dag 1. Rör runt och låt stå med locket på glänt.

Dag 3:Tillsätt samma sak dag 3 som dag 1. Rör runt och låt stå med locket på glänt.

Dag 4: Nu bör det vara lite bubbligt! Nu kan den sättas i kylskåp i väntan på viktiga uppdrag. Viktigt att ta fram surdegen en bra stund innan man ska baka för att väcka den lite. Jag tar fram lite i en skål på morgonen/förmiddagen om jag ska använda den på kvällen. Det räcker med 0,5 dl surdeg och sen mata på med 1 dl vatten och 1 dl mjöl av valfri sort (jag använder oftast rågmjöl). Man kan mata ytterligare en gång på eftermiddagen om man vill ha mer eller få igång den ytterligare.