Choklad

Sofias nyttokladdkaka

Det är fredag och vad passar då inte bättre än att svänga ihop en smaskig kladdkaka till fredagsmyset?

Kan den dessutom vara nyttig så blir det ett extra plus.

Denna kaka slängde jag verkligen ihop på en höft igår då en kompis kom på besök och vi tog en fika ihop. Den blev verkligen god och utan något tillsatt raffinerat socker. Han gillade den mycket och denna vän är en riktigt kakfantast så det får man ta som en redig komplimang.

Vill ni också bjuda på denna goda kaka? Då gör ni typ så här:

Sofias nyttokladdkaka

Tag en näve valnötter och en näve hasselnötter (eller de nötter du har hemma)

ca 2 dl havregryn

1/2 dl solroskärnor

Mixa ihop detta till ett mjöl i mixern

Lägg i ungefär 6-8 urkärnade dadlar och mixa igen

Ha i 1-2 msk rå kakao beroende på hur stark kakaosmak du vill ha

Tag i 2 toppade matskedar kokosolja

1 nypa vaniljsocker (eko) samt en nypa flingsalt

Mixa ihop och häll möjligen i en skvätt vatten för att binda ihop det bättre

Tryck ut degen i en form klädd med bakplåtspapper eller på en stor tallrik som jag gjorde

Smält 70 % fin mörk choklad över ett vattenbad

Häll den över kakan och toppa med kokosflingor

Ställ in i kylen tills den stelnar och ta ut några minuter innan servering

Servera med nyvispad grädde och lite kanel på toppen.

Mums!

Njut av din nyttokladdkaka och ha en fin helg!

img_2937

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *