I Naturen, Närproducerat, Vegetariskt, Vilt

Nässeltider

Nu är det dags att plocka fram korgen och ge sig ut och leta nässlor. Ordet leta i kombination med nässla är kanske att ta i då de känns som att de dyker upp på många ställen i slänterna. Det du ska tänka på är att inte plocka dem för nära en vägkant eller besprutade åkrar.

Nässlornas tid har i princip bara börjat och de första späda nässlorna som nu finns brukar jag koka nässelsoppa på eller göra en pesto av. Längre in i säsongen brukar jag ge mig ut igen och plocka de något större nässlorna och då torka dem för att kunna strö över gröten, filen eller morgonsmoothien resten av året. Nässlor innehåller väldigt många viktiga vitaminer så som c-vitamin, a-vitamin många viktiga mineraler samt en rejäl dos järn som kan vara extra viktigt för oss kvinnor.

Ta på dig handskar och klipp av de spädaste skotten. Har de vuxit sig något större kan du klippa av den översta delen av nässlan. Du kan också förvälla dem och frysa in för att använda senare, eller göra ett torkat pulver av dem som sagt. Det är busenkelt att göra ditt eget nässelpulver. Så här gör du:

Torkad superfood i form av nässelpulver

Plocka önskad mängd nässlor, gärna en rejäl mängd

Skölj av dem i en sil och låt rinna av

Sprid ut dem och lägg dem att torka på en handduk eller tidning tills de är riktigt spröda och torra

Kör dem sedan i en matberedare på full effekt

Häll över i torra och rengjorda glasburkar

Förvaras mörkt och svalt

Strö 1-2 tsk över gröten eller morgonfilen och få i dig massor med vitaminer

Du kan även passa på att plocka in några maskrosblommor du hittar i gräsmattan och lyxa till salladen.

Lycka till och trevlig helg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *