DenNaturligaMaten, Mat och miljö, Mina Vänners Mat, Närproducerat, Vegetariskt

Hos Lisa Lemke i Falkenberg, ännu en märklig valborg och fyllda grönsaker i ugn

I tisdags gjorde jag en digital studieresa i min tjänst som Landsbygdsutvecklare på Hushållningssällskapet till Lisa Lemke och gänget i Falkenberg. Det var en aktivitet i ett projekt jag driver som handlar om att lyfta och marknadsföra den lokala maten runt knuten. Studieresan skulle skett i höstas fysiskt med ett gäng intresserade matproducenter från Jönköpings län. De skulle då få lära sig mer om hur de lyckas samverka så bra kring lokal mat i just Falkenberg. Lisa Lemke och Falkenbergs Skafferi är bidragande orsaker till detta. Denna fysiska studieresa blev av naturliga själv inte av. Denna gång hade jag med mig Romy från Eldsjäl mathanverk och möten i Småland som också brinner för dessa frågor. Med på länk hade vi också de inspirerande Fermentanterna som innan träffen skickat hem smakprover till deltagarna på sina syrade produkter. Det var syrade grönsaker, ost och kombucha. Dessa Fermentanter är välkända i Falkenberg och Halland. En extra bonus var också att Lisa kommer från Skillingaryd så hon vurmade lite extra för Smålands folket.

Det blev en väldigt lyckad studieresa då vi endast var två på plats och resten hängde med vid sina datorer. Lisa gav en intressant och spännande berättelse kring hur de jobbar med samverkan i Falkenberg och hur viktigt det är att hitta vi-et producenter och restaurangägare emellan. Där tänker jag att vi i Småland har lite att arbeta med. Tekniken var med oss när vi traskade upp till deras nyligen övertagna vinodling samt upp till Skrea Matbruk som är en pastarestaurang, take away pastakiosk och en mindre gårdsbutik i ett. Så härligt att vädret var med oss denna dag så vi kunde vara utomhus och hålla coronavstånd. Tack för inspirationen Lisa!

Idag är det Valborgsmässoafton och körernas helg. Jag som är en inbiten körsångare måste säga att det känns väldigt tråkigt att inte heller detta år få fira in våren med en ”vanlig” valborg med valborgsmässobål och körsång. Jag minns tillbaka till många fina, glada och kalla uppträdande med körerna i Svarttorp. Jag spelade ”Längtan till våren” (Vintern rasat) av Lunds Studentsångare för barnen i bilen imorse på väg till skolan/förskolan på hög volym. Detta var inte så uppskattat då de ville hellre höra Babblarna och melodifestivallåtar. Jag får väl själv stämma upp i ton i afton när vi gör en egen valborgsmässobrasa här hemma med korvgrillning. Så bra att det kom rejält med regn i natt så att det känns säkert att elda. Nästa år hoppas jag banne mig kunna ta med dem till Lund och låta dem få höra sångerna där live kanske ihop med mormor och morfar, det hade varit fint det!

Om du börjar bli en aning trött på att grilla korv i dessa tider kan jag varmt rekommendera en annan rätt som jag just nu älskar. Det är grillade grönsaker eller (om man vill förbereda) ugnsbakade grönsaker. En spetskål är magisk att grilla. Pensla spetskålen med lite olivolja, salt, peppar och citron och låt den ligga några minuter på varje sida på grillen. Servera sedan direkt när den är varm och gärna med en kall egen smaksatt sås till. Ugnsbakad paprika med ramslökspeston du gjorde häromdagen samt några bitar fetaost är också väldigt gott eller några champinjoner med pestofyllningen och ost. Glöm inte att avsluta med riven ost över grönsakerna innan du skjutsar in den i ugnen i 200 grader i ca tio minuter. Osten gör hela skillnaden. Se bilder nedan!

Ha nu en riktigt fin Valborgsmässoafton och lycka till med grönsakerna på grillen eller i ugnen. Nästa år hoppas jag vi kan ses igen några stycken och sjunga in våren ihop! Skickar även med en bild på en fin vitsippeäng som vi har just runt knuten samt en bild på mig och reportern från P4 Jönköping från förra året då vi på Hushållningssällskapet var med och sjöng i en digital Valborgsmässokör de skapade. Kul med nya innovativa intiativ i dessa tider som en digital kör eller en digital studieresa.

Nu min vän är våren här, ut och njut!


 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *