Tags

, , , , , ,

Luften är fri” är årets slogan för friluftsåret och det passar ju ypperligt det här året.

Våren är en aning sen i år och då också Ramslöken. Ramslökspesto är något av det godaste jag vet så här på vårkanten. Nu bor vi i ett län i Sverige där man inte får plocka Ramslök (!) ni förstår denna chock MEN då får man lösa det genom att ta sig dit man får plocka det. Vi har ju väldigt nära både till Öland, Skåne och Småland där detta också finns. I år hade mannen ett uppdrag på Öland och då passade jag på att hänga med dit och spana efter Ramslök. Vi åkte efter rekommendationer till ett ställe på västra sidan och efter några hundrameters vandring in i en fuktig lövskog står jag helt plötsligt i ett Ramslökshav.

Här träffade jag på två andra personer som också skulle plocka Ramslök. Vi pratade lite kring denna fina primör och delade några olika tips på vad man kan använda den till. Det märktes att våren är lite seg i år för blommorna var endast i knoppform och inte utslagna överhuvudtaget denna gång. Ramslök fanns det dock gott om och de fina späda bladen passade utmärkt till peston jag gjorde på kvällskvisten här sedan. Jag har mycket Ramslök kvar och funderar på att göra en soppa på dem och även ett ramslökssalt. Jag får återkomma kring detta.

En fin dag på solens och vindarnas Ö (just det sistnämnda stämde väldigt väl då det blåste rejält hela dagen). Vi hade också bestämt oss för att passa på att ta det veckoliga kallbadet nu när vi åkte till Öland. Jag tror ni kan se på den sista bilden hur taggad jag var inför just det… Pigga och nöjda efter badet blev vi dock kan jag meddela när vi åter satte oss i en varm bil och körde hem. Öland är fint, jag har spenderat många somrar där och vi lär återvända dit nu när vi har så nära. Speciellt till detta otroliga Ramslökshav. Tack för idag Öland! Här kommer receptet på peston:

Ramslökpesto

6 msk solroskärnor

100-150 gram lagrad ost

1-2 dl oliv- eller rapsolja

1- 2 liter sköljda ramslökblad (beroende på hur stark du vill ha den)

peppar och salt

Gör så här:

Mixa först solroskärnorna i en mixer till ett mjöl

Lägg i övriga ingredienser och mixa till en slät massa

Servera till pasta eller skurna grönsaker som gurka och morötter.

Bon appétit!