Tags

, , , ,

När vi spenderar mer tid hemma i dessa pandemitider så finns det möjlighet att göra sådant som vi tidigare inte riktigt hann med.

Jag har länge tänkt att jag ska ta tag i att grodda själv. Jag testade en gång för länge sedan att grodda mungbönor och det blev pannkaka så efter det lät jag det vara. Fram till nu. Jag började för någon vecka sedan med att grodda gula ärtor och nu är jag inne på min andra skörd av detta lyxiga gröna tillskott på mackor, sallader och andra rätter.

Varför ska man då grodda? Kort sagt kan man säga att frön bevarar sina nyttigheter själv tills de kommer i kontakt med vatten. Då frigör de många näringsämnen, enzymer vaknar till liv och de fylls med mer vitaminer vilket i sin tur bli lättare för oss människor att ta upp. Den här kan man läsa mer om på Sproutlys hemsida. Jag har nyss också beställt fröer från just Sproutly och det ska bli väldigt spännande att testa deras produkter.

Idag ska du få lära dig hur du enkelt groddar billiga och nyttiga ärtskott hemma själv. Det är så lätt så länge du har tid och är hemma och just det recept tror jag många av oss besitter just nu. Just gula ärtskott innehåller bland annat rikligt med C-vitamin, folsyra, Vitamin A och en del protein så det är all idé att testa. Så här gör du:

Grodda ärtskott

1.Köp ekologiska ärtor i affären eller av en producent du känner

2.Lägg dem i blöt över natten

3. Ha kvar dem i skålen och skölj av dem morgon och kväll till du ser att en grodd börjar komma fram

4. Då lägger du dem uppe på ett ganska tunt lager jord i en bytta eller i en kruka

5. Strö lite jord över dem men täck dem inte helt. Denna gång hade jag platsfolie med hål i över tills de började ta sig.

6. Ställ dem sedan på en solig plats och spreja med vatten 1-2 ggr per dag

7. Skörda med sax när de är ungefär 6-7 cm stora, du kan få upp till tre skördar

8. Supergott på mackan eller i salladen bland annat!

Det är väldigt kul att följa! Denna gång groddar jag dem i en gammal form för ostkakor som du ser vilket fungerar väldigt fint. Det går också med en kruka eller annat kärl du har hemma.

Bonus här hemma är att sjuåringen fullkomligt älskar dem!

Lycka till med din groddning av ärtskott i fönstret! Jag återkommer med min Sproutly groddning längre fram.