Tags

, , , , , , ,

MAJ 2020

Välkommen Sköna maj!

Så härligt att vi är inne i denna underbara vårmånad. Ljuset är tillbaka, värmen finns där (även om det varit rätt kallt de sista dagarna) och det börjar växa i odlingarna och i skog och mark.

På grund av det rådande läget så blev det inget vanligt Valborgsfirande. Då kom P4 Jönköping på den briljanta idén att skapa en digital Valborgsmässokör istället. Där var jag med i tillsammans med några kollegor från Hushållningssällskapet. Det blev en rolig och trevlig vårhälsning med skönsång från olika delar i länet. Här kan du lyssna på hur det lät. Vår kör i kören är högst upp i högerhörnet.

Veckan efter så ringde radio P4 Jönköping igen och denna gång fick jag svara på frågor kring Ramslök som just i år har seglat upp och blivit en trendväxt. Så passande då att jag veckan innan hade varit iväg och plockat samt gjort egen ramslökspesto. Det inslaget går att se och läsa mer om här.

Så här gör jag min bästa

Ramslökspesto

Ingredienser

1 l sköljda (och avrunna ramslöksblad)

6 msk solroskärnor

1,5-2 dl lokalproducerad rapsolja

150 gram smakrik svensk ost (exempelvis Prästost eller Västerbottenost)

Salt och peppar

Gör så här

Mixa solroskärnorna till ett fint mjöl

Ha i bladen, osten och oljan

Mixa snabbt till en len och fin konsistens

Smaksätt med salt och peppar och peston är klar.

Lägg upp i rengjorda burkar med tätslutande lock.

Förvaras i kyl (håller minst en vecka).

Så vacker, god och näringsrik pesto.

Lycka till!

Det finns dessutom mängder med bränn-nässlor ute i naturen just nu och då kan du gör god nässelsoppa. Här har du recept på Nässelsoppa .

Dessutom hade jag en väldigt lyckad och lång (7h !) cykelrunda i fredags med Den Lokala Fredagskassen. Nästa leverans blir den 29/5 som det ser ut nu. Två dagar innan mors dag (för alla som vill överraska sin kära mor med något gott).

Jag återkommer med vad som finns i kassen då.

Ha en riktigt fin torsdag och ut och njut av gröna Sköna Maj!