Matresor, Närproducerat

Morsdagmiddag på Östarps Gästgiveri och jordhögen som blev en odlingsrabatt

I söndags var det morsdag och tack vare en minskad smittspridning, vaccin och sommarvärme kunde jag äntligen bjuda ut min mor på en riktig pangmiddag på Östarps Gästgivaregård i Skåne. Tanken men vår flytt söderöver har ju hela tiden varit att komma närmre familjen och då även min familj i Skåne. Denna gång var tanken att övernatta en natt då resan till Östarps Gästgivaregård tog närmre 2.25 h. Dock kom vattenkoppor och besökte vårt hus och det kändes inte aktuellt att vara borta så länge denna gång. Det blev istället en fem timmars resa i bil tur och retur och jag kan erkänna att jag var en aning matt dagen efter men också så glad. Lyxen att äntligen få träffa mor lite mer på riktigt då hon var vaccinerad och dessutom bli serverad lyxmat ute på restaurang! Jag vet inte när jag åt på restaurang senast på det sättet.

Östarps Gästgiveri håller en oerhört hög klass när det kommer till maten. De arbetar mycket med närproducerade och ekologiska råvaror och det var så gott. Vi valde några olika rätter från morsdagsmenyn och blev serverade en lyxig toastskagen, stekt MSC -certifierad torskrygg med grön sparris, riven pepparot, brynt smör och dillslungad potatis. Till efterrätt blev det hemmagjord vaniljglass med brownie och skånska jordgubbar. Hela menyn finner du här på deras hemsida: menyn

En väldigt trevlig dag och ett stopp jag varmt kan rekommendera om du är ute och kör på vägarna i sommar. Det är också väldigt trevligt att efter maten promenera runt i det fina kulturlandskap de har bevarat vid namn Kulturens Östarp. Då kan du besöka Gamlegården eller titta på lantrasdjuren som går eller betar i de närliggande hagarna intill. Här kan du läsa mer om: Kulturens Östarp

Kommer ni förresten ihåg jordhögen jag skrev om för ett tag sedan? Vi har ju bestämt oss för att börja odla mer och i september fick vi en stor jordhög (två lastbilsflak) lastat på tomten. Genom processen lite då och då som vi försöker arbeta utifrån här så har vi nu under vinter och vårmånaderna som gått/ trampat ner och grävt ut jorden till en stor odlingsrabatt. Hela familjen har hjälpt till och det har varit ett hästjobb kan jag lova. Det är en sådan lycka att vi nu satt potatis (som börjar komma upp), morötter, sallad, ruccola, svartkål, grönkål, squash, brytbönor, sockerärtor, bondbönor med mera. Spetskål ska vi också få ner i jorden inom det närmsta här. Det blir spännande att se hur mycket som kommer av allt detta.

Dessutom fixade jag till min köksträdgård med oregano, persilja, dragon, rosemarin, gräslök och timjan här om dagen så där hoppas jag också det ska växa. Igår investerade vi i en ny eldriven gräsklippare då vår gamla gått sönder. Den nya är inte lika robust som den förra men den klipper gräset bra och den släpper inte ut några avgaser samtidigt som den samlar upp allt gräs! Det är helt perfekt för oss då vi lägger det gräset mellan våra odlingsrader för att hålla ogräs borta och för att bevara fukten i jorden.

Nu är det bara att hålla tummarna för en fin odlingssommar med ömsom regn och ömsom sol. Jag kan varmt rekommendera att börja odla, det är så tillfredställande att se något man själv satt växa.

Ha en fin junidag!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *