Mat och Hälsa, Mat och miljö

Dag 4

Idag började jag dagen med en riktigt uppfriskande skidtur. Det är mjölkbondekompisen ute i Hässlarp som tränar för skidlopp och har spår precis inpå husknuten. Termometern visade på -15 grader så under första varvet kändes fingrarna knappt. Varv två blev det bättre och det var magiskt att åka mot soluppgången. Naturen är vacker, även på vintern!

Jag upplevde inget kaffesug idag men däremot skulle det inte suttit fel med en kopp varmchoklad efter åkturen. Det som däremot fick upp min kroppstemperatur efter kylan var denna galet heta indiska böngryta. Jag använde endast en halv chili i receptet men ihop med curryn och de andra kryddorna så fick det så stark smak att jag var tvungen att dricka en halv liter vatten till lunchen.

Den går snabbt att göra och smakar mycket som sagt:

Indisk böngryta (stark) 2 port

Ingredienser 

200 gram valfria bönor

1 msk rapsolja

1 vitlöksklyfta skivad

0,5 tsk kanel

0,5 tsk gurkmeja

0,5 tsk curry

0,5 tsk spiskummin

0,5 tsk habanerochili finhackad

0,5 blomkålshuvud i små buketter

2 dl grönsaksbuljong (ekologisk grönsaksbuljong utan tillsatser)

Gör så här:

Hetta upp oljan i en kastrull.

Fräs lök och vitlök mjuk.

Tillsätt alla kryddor och rör om.

Tillsätt blomkål och buljongen.

Låt småkoka i ca tio minuter under lock.

Tillsätt de färdigkokta och sköljda bönorna.

Låt sjuda i ca två minuter och smaka av med peppar och örtsalt.

Lycka till!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *