Den stora torknings-sässongen har börjat.
Först ut är örtkryddorna och det är en perfekt tid att ta dem nu. Gärna innan de blommar för då behålls även de eteriska oljorna. Den bästa tiden på dagen att plocka in kryddorna är på förmiddagen när daggen har avlägsnat sig, då innehåller de mycket smak- och doftämne vilket är optimalt för själva torkningsprocessen.
Lägg dem gärna på ett tidningspapper eller en handduk med mellanrum så luften kan komma åt från alla håll. Då är risken också liten för att de ska mögla. Låt dem sedan ligga några dagar på en torr, varm och mörk plats.
Lägg dem därefter i mörka burkar för att de ska behålla smaken längre och smula sönder dem först när det är dags att använda dem i matlagningen.
Vissa kryddor lämpar sig bättre än andra att torka. De som är bra att torka är tillexempel: Oregano, timjan, rosmarin, mynta, salvia, dragon och citronmeliss.
Vissa kryddor tappar lätt i smak när man torkar dem och är därför bättre att frysa. Här ingår tillexempel basilika, persilja, dill och gräslök.
Lycka till!