Det är svårt att hinna uppdatera i den takt jag vill här märker jag nu när jag jobbar så pass mycket på Hushållningssällskapet. Det har varit en mycket intensiv period där nu och dessutom har vi tagit upp potatisen (som vi ska testa lagra i jord i jordkällaren i år) under ”Potatislovet” eller höstlovet som andra kallar det. Nu är det också snart dags att ta in den sista kålen, den blev riktigt fin i år.
Idag har jag lite mer tid och då ska jag tipsa er om ett väldigt gott och mättande bröd som jag kallar ”Sofias Hälsobröd 2.0”. Ett perfekt helgbak utan jäsning som du lätt kan röra ihop med barnen och servera till lördagsfrukosten. Jag har uppdaterat receptet något och plockat bort sirapen därav det nya namnet ”Sofias Hälsobröd 2.0”. Många av oss äter faktiskt på tok för lite fibrer idag vilket inte är så bra och det här brödet innehåller mycket av den varan.
Det är gott, nyttigt och enkelt, så här gör du det:
Sofias Hälsobröd 2.0
Ingredienser:
1 dl grahamsmjöl
1 1/4 dl vetekross
1 1/2 dl rågsikt
1 dl grovt rågmjöl
1 dl vetekli
1 1/4 dl vetegroddar
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 1/2 tsk bikarbonat
1/2 dl solroskärnor
1/2 pumpakärnor
2,5 dl mjölk
2,5 dl fil
1 dl honung (max)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader med ett galler längst ner
- Blanda ihop alla torra ingredienser inklusive bikarbonat
- Smält 1 dl honung på låg värme i en kastrull på spisen
- Blanda ner honung, fil och mjölken
- Klä en brödform med bakplåtspapper
- Häll i smeten se till att det får en jämn yta
- Sätt in brödet längst ner i ugnen och grädda i ca 70-75 min
- Stäng av ugnen och låt brödet så kvar i ca 5-10 min
- Ta ut brödet och stjälp upp det ur formen
- Låt svalna innan du skär upp det och äter.
Lycka till med detta goda och nyttiga hälsobröd!