Tags

, , , ,

Hösten är här med besked och i år finns det mängder med svamp i skogarna. Det finns så många goda ätliga svampar ute i skogen som dessutom är rika på protein, mineraler och spårämnen som bland annat zink, selen, kalium och järn. Det gäller dock att vara säker på vilka svamparna är innan man plockar och tillagar dem för i vissa fall finns det giftiga förväxlingssvampar.

Förra året gick jag med på en svampkurs som en svampföreningen här i bygden anordnade vilket var väldans trevligt. Dock tyckte jag att det var lite väl många svampar som togs upp under vandringen för att jag skulle komma ihåg dem.

Jag har några svampar som jag känner mig riktigt säker på och det är bland annat Kantareller och Karl-Johan svampen. Svart trumpetsvamp är också en svamp jag känner mig hyfsat säker på samt trattkantareller men de har varit mer sällsynta för mig i år.

Karl-Johan är en riktig delikatess och i år är det verkligen ett Karl-Johan svampår. Italienarna älskar denna svamp och har svårt att förstå att det är så få svenskar som plockar den har jag hört.

Det var kung Jean Baptiste Bernadotte som anlände till Sverige i början av 1800-talet och tog med sig sedvänjan att äta rörsopp/stensoppen. Den fick senare namnet Karl-Johan eftersom Jean fick kunaganamnet Karl XIV Johan.

På i princip varje skogspromenad jag nu tar så hittar jag minst en eller två Karl-Johan svampar. Det är bäst att ta dem när de är små tycker jag för då är de som finast. De blir fort maskätna. Vi torkar dem i vår tork och sparar för framtida Risottos eller pasta med Karl-Johan svampsås.

Jag önskar att jag kunde fler svampar för de finns så många fantastiska soppor som bara står där ute och väntar på att plockas in och blandas ner i grytor med mera. Jag har dock insett mina begränsningar och tänker att just nu i livet är det roligare att lära sig några få svampar riktigt bra. De andra får komma längre fram. Därför kör vi nu en basic svampskola och börjar med den så fantastiska Karl-Johan svampen.

Det du ska titta efter när du plockar Karl-Johan svampen är detta (informationen är hämtad från svampguiden):

Beskrivning

• Hatt välvd, ljusbrun till mörkbrun, ofta skrynklig mot hattkanten, i fuktigt väder klibbig.
• Fot vit till ljusbrun, vanligen knubbig, med ett vitt ådernät (syns tydligast upptill).
• Rör som unga vitaktiga, senare gula till gulgröna.
• Svampkött vitt, strax under hatthuden svagt brunviolett.
• Smak mild, nötlik.

Vi rengör dem och skär dem i tunna skivor för att sedan torka dem i vår tork och använda vid ett senare tillfälle. Det bästa med denna Karl Johan svamp är att den är väldigt svår att förväxla med någon annan svamp. Det finns en som är lik som heter Gallsopp men den skiljer sig ändå en del med bland annat svart ådernät istället för vitt. Dessutom smakar den riktigt illa. Får du med en Gallsopp i grytan så förstör det smaken så pass att du inte vill äta mer av den grytan sägs det.

Passa på att ge dig ut i skogen nu när du vet vad du ska titta efter för att hitta denna delikatessvamp! Jag återkommer med goda Karl-Johan svamprecept längre fram!

Lycka till!