Det Naturliga, Mat och Hälsa, Mat och miljö, Matdebatt

Käka myror

Eller en algburgare till fredagsmiddag kanske? 

Vad är egentligen framtidens mat och hur förhåller vi oss till den? Jag läste en spännande artikel om detta i Di Weekend förra fredagen. Här kan du läsa hela artikeln. Om Anders Engström som sedan ett år tillbaka driver bloggen Bugburger med målet att öppna en restaurang med samma namn. När Di sökte honom stod han hemma i köket och stekte burgare av torkade buffalomaskar. Jordens ökande befolkning behöver nya effektiva och bra proteinkällor och där menar Anders att insekter är lösningen. Det forskas massvis om detta ämne och hösten 2013 fanns den första vegetariska hamburgaren bestående av odlat kött att smaka på marknaden. 

Alger och maneter är andra proteinkällor som det tittas närmre på och med tanke på Sveriges kustremsa på 2400 km så finns det goda möjligheter att införa dessa både i kosten. Köksredskapsbolaget Kitchen Aid håller på att titta på en lösning där vi själva med hjälp av en kaffebryggares storlek kan odla egna syrsor hemma. Vertikal odling är också på tapeten inom detta område där ett växthus på höjden med fiskdammar i botten och växter överst skulle kunna tillgodose oss med mat på ett klimatsmart sätt. Det tar lite mark i anspråk och har ett slutet kretsloppssytem. Det ihop med syrsmaskinen skulle revolutionera ordet närproducerat i hög bemärkelse.

Själv har jag en gång under en utlandsresa till Thailand smakat på rostade syrsor. Något som anses vara ett riktigt gott snacks där. Själv var jag dock föga imponerad. Jag tyckte snarare det kändes konstigt och smakade lite. Jag förhåller mig just nu på liknande sätt som stjärnkocken Paul Svensson som driver restaurangen på Fotografiska museet i Stockholm gör. Han tycker att vi ska äta mer grönsaker och mindre kött för att klara livsmedelsförsörjningen. 

Eller så är jag bara ovan. Tydligen får vi redan idag i oss en del insekter via godis, ketchup med mera. Sushi består ju av alger och det är en favoriträtt hos undertecknad.

Vem vet, hux flux kanske jag själv står där med en torkmaskin för syrsor i köket.

Trevlig helg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *