Bär, Närproducerat

Jordgubbar morgon, middag och kväll

Idag har vi varit iväg och plockat jordgubbar. I år åkte vi till Axlarp då vårt andra ställe stängt ner efter 25 (!) års trogen jordgubbsjälvplockstjänst. De sa att de ville börja ha lite semester på somrarna också 🙂

Axlarp använder sig av tunnelväxthus, en upphöjd bädd som är täckt med plast samt även en metod som heter substratodling. I dessa system så förses plantan med droppvatten direkt via slangar som går genom bäddarna vilket gör att varje planta får lagom med vatten. Det gör tydligen dessutom att de aldrig behöver bespruta plantorna med någon kemisk ogräsbekämpning utan det går också via detta system. Dessutom försöker de använda så lite bekämpningsmedel som möjligt vilket är skönt att höra. Ju mindre desto bättre.

Kilopriset för självplock var märkbart dyrare här och jag vet inte om det beror på dessa olika system men vi fick betala 50 kr per kg, vilket till och med jag tycker är ett högt självplockningspris men som alltid går kvalité före kvantitet och bären var makalöst söta och goda. Bidrar dessa system dessutom till att bären, plantorna och jorden utsätts för mindre bekämpningsmedel så är det dessutom ett plus i kanten.

Nu kan vi äta jordgubbar till morgon, middag och kväll och det ska göras jordgubbscrusch (recept finns här på bloggen) som vi fryser in och har under resten av året.

Härliga jordgubbssäsong, tack för att du äntligen är här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *