Dryck, I Naturen, Närproducerat

Fläderchampagne

Det är flädersäsong och i år ville jag testa att göra något nytt så jag har gett mig på att göra Fläderchampagne.

Det är tydligen inte helt enkelt att få till detta men jag är tvungen att testa. Receptet är väldigt likt vanlig flädersaft förutom några saker. Bland annat ska du inte koka upp vattnet och du ska ha i en viss mängd äppelcidervinäger som sätter igång själva jäsningen. Var också noga med att välja ekocitroner då detta är extra viktigt när man vill få saker att spontanjäsa.

Sä här gjorde jag:

Fläderchampagne

Ingredienser

15 fläderblommor (klasar)

2 msk äppelcidervinäger

1 ekocitron

4,5 l kallt vatten

8 dl strösocker

Gör så här:

  • Rensa bort smådjur och blad från blommorna
  • Tvätta ekocitronen och riv av skalet på ett rivjärn över blommorna
  • Dela citronen och pressa ut saften över blommorna och skalet i en hink/skål
  • Tillsätt resten av ingredienser och rör om tills sockret löst sig
  • Ställ detta svalt i 1 dag
  • Sila sedan vätskan och häll upp på rena flaskor
  • Sätt på korkarna ordentligt
  • Sätt flaskorna i en låda med en handduk över då det tydligen finns en viss risk att de exploderar (!) (detta undviks bäst genom att göra som i punkten nedan)
  • Öppna flaskorna lite då o då för att släppa ut kolsyra
  • Förvara på en sval plats i minst tre veckor och servera innan det har gått 8 veckor

Det ska bli spännande att se om det blir något av detta!

Det låter ju väldigt lyxigt i iallafall!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *