Nu är det dags att ge sig ut i skogen och tappa Björksav om du gillar det. Du måste alltid fråga markägaren om lov innan du börjar. Det här är en gammal tradition som var viktig förr i tiden när det verkligen behövdes ett naturligt vitamintillskott efter en lång och kall vinter. Det förstår man då det innehåller mycket näringsämnen och vitaminer så som aminosyror, enzymer, C-vitamin, viktiga mineraler och spårämnen.
Mellan tjällossning och lövsprickning är det dags och därför är det perfekt tid just nu. Därefter behöver björken saven själv.
Så här gör du för att tappa björksav:
- Välj en björk gärna med något sprucken och sned stam om du hittar.
- Borra in ett 2-3 cm djupt hål med en 6 mm borr vid ca 1.20 cm upp från marken.
- Sätt in en pip/slang eller pinne och fäst en burk under så att saven kan droppa ner i den. Se till att det är tätt runt pinnen/slangen så att det inte läcker sav vid sidan om.
- Gå och kolla till den efter då och då. En björk kan ge flera liter per dygn och grundregeln är att inte ta mer än du behöver.
- När du tappat färdigt så se till att plugga igen hålet med en plugg så att inte björken står och ”blöder” sav efter att du har tappat den.
Saven ska vara ren och klar, använd inte grumlig sav. Om det finns en myrstack eller många flygfän i luften kan du täcka burken delvis så de inte tar sig ner i den. När du tappat den mängd du behöver förvarar du sedan saven i kylen upp till tre dagar och sedan behöver du frysa in den om du vill spara den. Ett smart tips då är att hälla upp den i iskuber för att kunna ta fram under senare tid när du känner att du behöver ett extra vitamintillskott.
Välj inte samma björk mer än två år i rad och se till att pluggen sitter väl på plats när du lämnar så att trädet inte tar skada. Jag tyckte det var väldigt gott denna gång. Det kändes lyxigt med ett glas till middagen. Det smakar ungefär som ett kallt och gott glas sötat vatten.
Ut och testa när du vet att du fått ok från markägaren eller om du har egna björkar på tomten.
Lycka till med denna tillfälliga hälsodryck!