Det finns en rätt som jag älskar just nu.
Det är: Kålpudding.
Jag vet inte om det är kombinationen av smakerna eller det faktum att jag har hittat ett sätt att ta tillvara Vitkål som tilltalar mig extra mycket, för gott är det. Kål finns i så många former just nu och är en mycket tacksam råvara att skapa olika rätter ifrån.
Jag hittade ett mycket bra recept på kokaihop. Gör så här för att skapa en god och enkel middag:
Ingredienser
2 kg vitkål
4 msk ljus sirap
1 kg blandfärs av god kvalité
4 dl grädde
2 msk soja
4 msk köttfond
2 krm mald kryddpeppar
2 st gula lökar
6 msk ströbröd
1 dl vatten
2 tsk salt
2 krm vitpeppar
smör
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skär bort ”stocken” på vitkålen och skär huvudet i centimeterstora tärningar. Fräs kålen i lite smör och krydda med salt och peppar. Tillsätt 1 msk sirap.
- Rör ihop färsen med soja, grädde, fond, 1 msk sirap och kryddpeppar. Tillsätt löken (finhackad), ströbröd och vatten. Arbeta färsen rejält, krydda med salt och peppar.
- Rör ner hälften av den varma kålen i färsen och varva med färs och resten av kålen i en ugnssäker form. Toppa med kål och sätt in formen i ugnen i ca 40 min.
- Servera med rårörda lingon, kokt potatis och möjligen en sallad.
Smaklig spis!