Tags

, ,

Igår vred vi tillbaka klockan och även om vi då ”får” en timme extra på det dygnet så måste jag få skriva några ord om det här med vinter- och sommartid.

Det är inget som faller mig i smaken. Jag blir alltid så trött när tiden vrids fram och tillbaka och den tröttheten håller i sig, minst en vecka. Det blir något ljusare på morgnarna nu några dagar men det hade jag faktiskt kunnat vara utan mot att vi sluppit laborera med tiden. Då vet ni vart jag står i den frågan 🙂

Den mörkare årstiden innebär mer bakning för mig och jag har nyligen snöat in mig på Rågbröd. Jag hade tänkt ägna denna höst åt surdegsbröd men då jag har valt att testa att undvika vetemjöl ett tag så ändras fokus istället till rågbrödet. Jag fullkomligt älskar danskt rågbröd och de är så duktiga på att ta fram olika varianter av denna goa macka. Under denna mörka årstid kommer jag alltså ta er med på en resa mot det bästa rågbrödet. Det blir ett av alla mina ljus i mörkret.

I helgen provbakade jag det första. Receptet var hämtat från Mitt kök men som vanligt var jag ju tvungen att laborera om lite med receptet. De hade solroskärnor som bas och då vi har äkta rågkärnor från mjölnaren i Långasjö så ersatte jag så klart detta. Dessutom tog jag mindre vetemjöl än som stod för att minimera just det och lät det jäsa dubbelt så länge. Förutom det så gjorde jag faktiskt precis enligt receptet som du hittar här. Brödet blev riktigt gott! Det hade 2,5 dl sirap i sig så det kan ha att göra med det också 🙂 Dessutom innehöll det ganska mycket vetemjöl som jag nu försöker att utesluta.

Brödet får en 6:a på en tiogradig skala. Jag fick dock inte till den hårdhet på ytan som jag önskat så jakten fortsätter men provbaka gärna, du kommer inte bli besviken!

Har du ett makalöst gott recept på rågbröd som jag bör prova så hör gärna av dig!

Trevlig kväll.

img_2674