Mat och miljö, Matdebatt, Närproducerat

1 jordklot

WWF släppte i dagarna en rapport om att vi svenskar lever som om det fanns 4,2 jordklot(!). Du kan läsa rapporten här.

Vi tillsammans med länder som USA, Australien och Kuwait är några av de länder som har störts ekologiskt fotavtryck i världen! Det är verkligen inget att slå sig över bröstet för. Jag har haft en del diskussioner med personer som hävdar att Sverige är ett sådant litet land så att våra utsläpp knappast märks i förhållande till andra stornationer… Hur kan vi som utåt sett ses som en sådan miljösmart nation ligga så högt upp på denna lista?

Svaret stavas: Import.

Jag har verkligen inget emot import generellt men när ett litet land som inte är självförsörjande på mat importerar mat (bland annat) som vi själva kan producera och då automatiskt klättrar uppåt på denna ”miljöförstörarlista”, då är det något som är fel. Det finns fyra stora områden där vi alla verkligen kan påverka. Alla är de ord som börjar med bokstaven B:

Bilen (Handlar om att ta bilen mer sällan eller byta ut den till mer klimatsmarta alternativ så som en elcykel.)

Biffen (Innebär att du ska äta mindre kött och då välja bättre kvalité på köttet när du väl väljer det.)

Bostaden (Handlar om att se över hur din bostad värms upp, samt spara in på onödig elförbrukning.)

Börsen (Var har du placerat dina sparpengar. Är det möjligen i ”fossildrivna bolag”? Tyvärr är de vanligare än man tror… Sätt press på din bank om att du vill ha klimatsmarta fonder/aktier. Ju fler vi är som frågar efter detta desto större är möjligheten till förändring).

Börja med att se över dessa områden och byta till mer miljösmarta alternativ så har du gjort mycket!

Jag är så glad att vi äntligen investerat i en elcykel som ska ersätta vår andra bil. Det är sådan skillnad att få hjälp i uppförsbackarna. Nu är det bara kylan vi ska stå emot. Är det någon som har bra tips på varma cykelkläder som är funktionella så får ni gärna höra av er. Jag måste få tipsa om Julle på Elcykelexperten som bygger om befintliga cyklar till välfungerande elcyklar. Kolla in deras sida här. Han är en av få i landet som gör det och vi är så nöjda! Snacka om cirkulärekonomi. Bra där Julle!

Det viktigaste är att ta ett av dessa område jag nämnt ovan i taget annars blir det övermäktigt. Vi har börjat med bilen för biffen har vi redan koll på. Börsen har jag faktiskt också börjat titta på o bostaden får bli nästa steg i denna miljösmarta omställning.

Vi har nämligen inte 4,2 jordklot.

Vi har ett.

img_2635

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *