Svenskt ris, finns det?
Nja, det skulle jag nog inte säga faktiskt MEN det finns andra trevliga och goda alternativ. Ett av dem heter: Svensk mathavre.
I frebacokvarns variant är det ekologisk odlad havre med tjockare gryn som i detta fall ångbehandlats för att minska koktiden. Produkten består av förhållandevis mycket protein och fibrer. Mycket mer om jag jämför med vanligt matris.
Per 100 gram mathavre finns det:
10 g fibrer
12 gram protein
6,6 gram fett samt
59 gram kolhydrater.
Per 100 gram matris finns det
1,6 gram fibrer
7,4 gram protein
0,5 gram fett samt
76 gram kolhydrater
Bra med mathavre för dig som också vill skära ner på kolhydraterna och få mer protein och fibrer. Det sistnämnde har Livsmedelsverket kommit med en rekommendation kring att vi ska öka. Läs mer i deras nya nationella kostråd: Hållbar & hälsosam livsmedelskonsumtion
Jag brukar addera gurkmeja eller curry (förutom salt då) när jag kokar mathavren. Det blir då både trevligare färg samt något nyttigare att förtära. Jag använder det sedan till grytor, sallader och som ett helt vanligt tillbehör.
Dagens tips!