Hoppas ni hade en härlig jul och nyårshelg!
Vi hade det väldigt bra med både välbehövlig vila, julaktiviteter samt nyårsbaluns med kära vänner!
Januari tycker jag har varit en ganska grå månad hos oss. Inte många soltimmar och extremt mycket nederbörd av regn som för så många runt om i Sverige. Det känns som man verkligen saknat snön och ljuset det ger. Däremot har det vänt och går mot ljusare tider nu och det är välbehövligt!
Som vanligt har man mycket rester för flera veckor efter allt julfirande och det är så skönt att laga mat på det man har istället för att behöva hitta på nya vardagsrätter. När vi hade lagat risgrynsgröten insåg jag att vi hade mycket okokt grötris kvar och som av en händelse en oöppnad risvinäger i skafferiet! Jag tänkte direkt att det här måste man kunna göra sushiris av (en av mina favoriträtter). Sagt och gjort så omvandlade jag grötris till sushiris och istället för wasabi köpte vi pepparotsvisp. Också väldigt gott till sushin. Det jag gjorde var helt enkelt att ersätta sushiriset till grötris istället. Jag läste förhållandet på grötrispaketet och blandade sedan med risvinäger och socker när det svalnat. Så här:
Sushi på grötris 2 pers
Ingredienser
2 dl grötris
3,5 dl vatten
1 dl risvinäger
1/2 dl socker
1 msk salt
Gör så här:
- Skölj riset i vatten 2-3 gånger
- Lägg det sedan i vatten i ca 15-30 min
- Häll av vattnet och lägg riset i en kastrull
- Koka 2 dl ris med 3,5 dl vatten och eventuellt lite salt
- Dra av kastrullen och häll upp riset i en skål
- Blanda risvinäger, socker och salt och slå direkt över riset
- Blanda med en träsked tills sockret löst sig
- Låt svalna och utforma sedan den sushin du tycker är bäst med dina favorittillbehör.
Här ser du hur gott det blev och så trevligt att äta detta mitt i utstädningen av julen som ni ser.
Lycka till och kom ihåg att ta dig ut i naturen även denna årstid!