Tags

, ,

För några dagar sedan visades Sockerfilmen eller The Sugar Film på SVT och nu har jag också precis sett den.

Filmen drivs av tesen: Socker är inte bra för människokroppen och jag kan bara instämma.

En australiensisk kille vid namn Damon Gameau som ska bli pappa och har levt utan raffinerat socker tillsammans med sin tjej i många år, vill genom ett experiment visa vad socker egentligen gör mot människokroppen. Han ska äta som genomsnittsaustraliensaren gör och behöver därmed få i sig 44 teskedar (!) socker varje dag. Detta enbart genom att äta det som media marknadsför som ”nyttig mat”. Någonstans här får sig filmen en törn i trovärdighet om man ser till att den inte alls nämner att det också finns matbutiker som marknadsför äkta nyttig mat. Bortsett från det är den väldigt välgjord och samtidigt väldigt skrämmande.

Damon häver i sig alltifrån ”nyttiga” juicer till bars, sockrade flingor med mera. På enbart en månads tid försämras hans lever- och blodvärden dramatiskt. Han går snabbt upp i vikt och midjemåttet ökar. Hans från början sunda kropp transformeras till en sockerhög figur utan ork och livslust.

Filmen är väldigt pedagogiskt gjord med de främsta näringsexperterna och kostvetarna inom ämnet. Det ihop med medicinskt kunniga personer som kontinuerligt gör tester och kontrollerar Damons värden gör filmen trovärdig. Dessutom konfronterar Damon forskare vars undersökningar stöttas av sockerindustrin och gör djupdyk hos en aborginstam som både varit totalt beroende av socker, gjort sig fria från det och tyvärr fråntagits möjligheten att fortsätta projektet med att minska sockerberoendet.

Många välfärdssjukdomar som filmen berör anger också sockret som bov till så som cancer, diabetes, alzheimers sjukdom med flera. Den här filmen tycker jag alla människor borde se och länken till den hittar du här.

För mig var det mycket som jag redan visste men något som fick mig att verkligen stanna upp var när de jämförde olika kalorier. Jag har alltid förespråkat energi in= energi ut och även om det är en bra grundregel så gjorde denna film att jag fick en ännu djupare förståelse om att inte enbart titta på var kalorierna kommer ifrån utan även vad de gör med kroppen. Väldigt intressant!

Sockerberoende är idag ett välkänt begrepp. En man vid namn Serge Ahmed gjorde en studie som såg att råttor till och med jobbade hårdare för att få i sig socker än kokain (!).

Jag som inte tror på att utesluta något i kosten kommer definitivt än en gång se över hur mycket socker jag får i mig dagligen och med lupp utesluta det ”onödiga” sockret.

Min lördagschoklad är det dock ingen som rör för den innehåller även andra nyttigheter.

Well done Damon och trevlig filmkväll till dig!