Det är inte många färska grönsaker i säsong just nu och fokus är fortfarande på att tillaga olika rotfrukter. Det finns dock en kålsort som jag vurmar lite extra för, som finns i butik nu och som kan ge en försmak av våren/sommaren.
Det är Grönkålen. Något som blir otroligt gott, krispigt och fräscht är att smörslunga den.
Jag har just upptäckt detta tillagningssätt. Lite märkligt kanske men tidigare har jag använt den precis som den är i sallader eller gjort grönkålschips av den. Jag har tyckt att användningsområden för denna superkål varit mättat men icke inser jag nu.
Testa att smörslunga den, det blir supergott och enklare fastfood får du leta efter.
Så här:
Tag önskad mängd grönkålsblad
Skölj och rensa den från stammen
Skär den i mindre bitar
Värm en gjutjärnspanna med en rejäl klick smör i.
Stek tills du ser att grönkålen börjar krympa (vattnet försvinner, här får du hålla kolla så att du inte bränner den, det går fort)
Krydda med önskad mängd salt och peppar
Klart!
Ät direkt när den är som kripigast.
Detta passar perfekt ihop med en Finn Crip eller annat hårdbröd som en aperitif innan maten eller varför inte som ett tillbehör till huvudrätten?
Gott, nyttigt, naturligt och närproducerat!
Testa idag vet´ja!