I helgen hade jag besök av mina pluggkompisar från Umeåtiden. Vi hade en jättefin helg med mycket skratt och god mat.
Jag hade förberett en del mat då jag visste att vi skulle hitta på en del saker (så som en Mästarnas Mästare tävling med mera). En lunch som jag hade förberett som är en av mina favoriter och helt i säsong just nu är:
Rödbets- och chèvreostpaj
Det här behöver du för en paj:
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl gramhamsmjöl
125 gram smör
4 msk vatten (kallt)
150 gram babyspenat
olivolja
500 gram rödbetor
100 gram chevreost
3 ägg
3 dl vispgrädde (eller 1,5 dl mjölk och 1,5 dl vispgrädde)
150 gram riven ost
1 msk flytande honung
salt och peppar
Så här gör du:
Koka rödbetorna i ca 45 min i saltat vatten. Skölj av med kallt vatten och skala dem.
Mixa ihop vetemjöl, grahamsmjöl, smör och vatten till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant (formen ska vara ca 22 cm i diameter).
Sätt in formen i kylen i ca en halvtimme.
Vrid upp ugnen till ca 225 grader. Fräs därefter spenaten i en kastrull med lite olja. Kramar ur den i en sil.
Förgrädda pajskalet i ca 15 minuter i mitten av ugnen.
Dela rödbetorna och tärna getosten.
Blanda ihop ägg, grädde, ost, salt, peppar och flytande honung.
Varva de delade rödbetorna, getosten samt spenaten med äggstanningen i pajformen.
Sätt in i nedre delen av ugnen igen i ca 35 min. Känn med en sticka så den är genomgräddad.
Låt svalna, stjälp upp på ett annat fat och servera med en blandad sallad och eventuellt några hackade valnötter på toppen!
Denna paj är perfekt att förbereda och stoppa i frysen.
Kom bara ihåg att ta upp den i tid för den tar ett tag att tina.
Bon Appétit!